Vad går det att göra åt manlig infertilitet?

Det är ett känsligt ämne men inte alls så ovanligt bland män som trots stor önskan om att få barn inte lyckas med detta. Att det kan ta tid innan era insatser leder till en graviditet är normalt. I Sverige är det fullt normalt att det tar upp till ett år för ett par som försöker få till en befruktning att lyckas med detta. Om det finns misstankar om manlig infertilitet är det viktigt att utreda detta. Det finns saker att göra åt problemet. Ju snabbare ni kommer igång med åtgärder och behandling, desto bättre. Följande råd är inte istället för medicinsk hjälp men det kan vara bra att veta vad som kan göras för bättre chans till att få bli föräldrar.

Kvantitet är viktigt när det handlar om manlig infertilitet

När det handlar om manlig fertilitet är det viktigt med kvantitet. Det är mycket troligare att befruktning sker om varje milliliter innehåller minst 15 miljoner spermier. Hur kan du förbättra denna produktion?

Några kända fungerande insatser:

  • Håll rätt temperatur i området. Om det är för varmt i pungen så kan det dämpa produktionen av spermier. Det är ännu inte helt bevisat men det finns både studier och rön som tyder på att underkläder som sitter lite lösare kan vara en hjälp. Satsa alltså hellre på ett par mjuka Salming kalsonger som andas än en tajt variant av plastmaterial. Under perioden då ni försöker få till en befruktning kan du hoppa över bastun, varma bad och att ha varma saker som en laptop direkt mot kroppen.
  • Undvik gifter. Gifter som tar sig in i din kropp kan påverka antalet spermier på ett negativt sätt. Om du jobbar inom industriproduktion ska du vara extra noga med skydd mot gifter som du utsätts för. Undvik hudkontakt och ta en titt på hur du skyddar dig med rätt typ av kläder och andningsskydd.
  • Drick mindre alkohol. Ett stort alkoholintag kan minska spermieproduktionen. Du kanske till och med vill ta en paus när ni försöker bli med barn. Fast om du är i god hälsa så bör 1-2 glas alkoholhaltig dryck per dag inte vara något problem.
  • Se över medicinering. Det finns mediciner som kan påverka spermiekvalitet och kvantitet. Om du använder antidepressiv medicin eller någon form av steroid så bör du ta upp detta med din läkare för att se om det går att byta till en variant som inte påverkar dina spermiers kvalitet.
bebis och pappa
Minska på gifter för att öka chansen till bebis!

Livsstilsförändringar kan vara en hjälp

Manlig infertilitet kan påverkas till det positiva av vissa livsstilsförändringar. Dessa kommer ni med största sannolikhet att få förslag på om ni går till en klinik för professionell hjälp. Det kan till exempel vara en stor hjälp att hålla en bra vikt. Att gå ner i vikt är bra för så många olika hälsoproblem som ont i knän, ögonmigrän och hemorrojder. Detta särskilt om viktnedgången beror på att du äter hälsosam kost som påverkar kroppens hormonbalans på ett positivt sätt. Mindre stress är också viktigt. Tänk på att du enbart genom att tänka oroande tankar kan utsöndra kortisol i din kropp! Jobba med att komma åt det parasympatiska nervsystemet. Detta kan du göra med andningsövningar, massage och meditation. Här handlar det om att hjälpa hormonerna som krävs för att vara fertil att frodas genom att inte rubba balansen i kroppen.
hälsosam livsstil
Förbättra hormonbalansen med en hälsosam livsstil.
Motion är alltid bra. Men överdriv inte. Det räcker med enklare fysisk aktivitet för att utsöndra de enzymer som fungerar som antioxidanter i kroppen och som också skyddar spermierna. En frisk promenad varje dag kan vara allt som krävs för att du ska röra dig bort från problemen med manlig infertilitet och komma närmare det efterlängtade barnet!

Se på din insulinnivå

När vi tar blodprover så är det ofta blodsockret som står i fokus. Men vetenskapen har visat att insulinnivåerna går upp långt innan blodsockret börjar varna om detta. Det är känt att insulinresistens kan påverka både manlig och kvinnlig fertilitet. Ta upp det här med din läkare. Om han eller hon inte känner till insulinresistensen koppling till infertilitet kan du kanske dela med dig av forskning från professorer som Benjamin Bikman. Eller så kan du vända dig till en läkare som har kunskap om detta och som kan ge dig råd för hur du blir mer insulinkänslig och därmed i bättre form för att få barn.