Problem med elleverantör? Välj en bättre lösning!

Att elpriser kan leda till mindre raseriutbrott är inget nytt. Om du funderar på att säga upp ditt nuvarande avtal för att börja om från början med en ny elleverantör bör du välja med eftertanke. Det handlar ju om allt från det pris du kan tänka dig att betala till hur avtalet ser ut med villkor och begränsningar.

Du kan börja med att kika in på elleverantör.net för att få förslag och se vad som skulle kunna fungera bättre för dig. Det finns trots allt alternativ och du behöver inte lida av ögonmigrän för att du känner dig så stressad av din elräkning. Ta tag i problemet aktivt istället så ljusnar det snart!

Välj rätt elleverantör för dina behov

Den svenska marknaden erbjuder många olika elbolag och det kan vara svårt att veta vilket som kommer att ge dig den bästa tjänsten till ett pris du kan leva med. Utgå alltid ifrån dina egna behov. Och här ska du lugna dig lite. Ja, det finns el i luften helt gratis men vi är ännu en bra bit ifrån möjligheten att själva fånga in den utan mellanhänder.

Du bör fundera på:

  • Hur mycket el du använder
  • Vilka typer av elavtal du vill ha
  • Hur mycket du är beredd att betala
  • Om du eventuellt kan sälja el från dina solpaneler
sälja el med solpanel
Du kanske kan sälja el med solpanel!

Det finns många olika erbjudanden från olika leverantörer och varje situation är unik. Så det gäller att jämföra och hitta det bästa alternativet för dig. Därmed är det inte säkert att recensioner av elbolag alltid ger dig rätt bild.

Men recensioner och omdömen kan ge viss vägledning. De kan till exempel avslöja om ett visst elbolag har en bra support och om deras tjänster är stabila.

Tre typer av elanvändare

Det är förstås också viktigt att du beaktar vilken typ av elanvändare du är för detta kan påverka vilket bolag som kommer att passa bäst. Det finns i grund och botten 3 olika typer av användare:

Bostad: För ditt hem

Detta kan innebära allt från att värma upp huset till att titta på tv och diska i maskin. Du kan göra en del insatser själv som att följa tvättsymboler för att tvätta energisnålt med din tvättmaskin och stänga av lampor med timers. Sedan är det helt upp till det avtal du har hur mycket elen kommer att kosta för dig per månad.

Bostadsanvändare betalar ofta en fast månadsavgift för sin el men det finns olika abonnemang beroende på hur mycket el du använder. Det är helt klart värt att be om rabatt eller ett unikt erbjudande för dig!

Företag: El för en kommersiell verksamhet

Här har vi elen som ska användas för ljus i arbetslokaler, industrimaskiner och liknande. Det går att få fasta avtal med en avgift per månad. På företag är det viktigt att ha rutiner för lampor och maskiner så att de inte står på i onödan när det är ledigt från jobbet.

Offentlig sektor: El i offentliga lokaler

Inom den offentliga sektorn finner vi skolor, sjukhus, vårdcentraler och bibliotek. Precis som på företag så är det viktigt med rutiner. Detta eftersom folk som jobbar i lokalerna sällan känner samma ansvar och engagemang för elförbrukningen som de gör i sina hem.

Läs på innan du väljer!

Fundera på saker som om du vill ha ett fast eller rörligt pris för el. Det kan bli dyrare med fast pris men du kan också spara på detta om elpriserna plötsligt drar uppåt. Tänk också på bindningstiden för ditt avtal. Du vill ju inte fastna med något som visar sig vara mindre bra. Samtidigt kan just en längre bindningstid vara det som gör att du får ett lägre pris.

Läs på. Se på omdömen. Välj med kunskap och en känsla av att du har hittat rätt!