Ögonmigrän tips – Vad kan jag göra vid ögonmigrän?

Det är inte alls ovanligt med ögonmigrän som kan upplevas som flimmer i ögonen och huvudvärk. Det är obehagligt med ögonmigrän men inte farligt. Normalt sett så återgår din syn till det normala inom kort tid efter att flimret drar igång. Om du har drabbats av ögonmigrän är det viktigt att du tar reda på varför och vad du kan göra för att undvika problemen framöver. Idag är det inte svårt att få tag i billiga glasögon med god kvalitet och de filter som gör att dina ögon mår bättre när du använder skärmar intensivt. På samma sätt kan du tänka vad gäller vistelse i starkt solsken som också kan vara något som är med och triggar ögonflimmer. Vi börjar med att se på ögonmigrän symtom innan vi tar upp några viktiga ögonmigrän tips för dig som redan har drabbats. Det gäller ju att först och främst bena ut om det synbortfall som du upplever verkligen är ögon migrän.

Ögonmigrän symtom – Är det ögonmigrän?

När du har ögonflimmer på båda eller ett öga så kanske du genast tänker att det här är ögon migrän. Men det är inte bara flimmer i ögonen och huvudvärk som kan ses som typiska ögonmigrän symtom.

Var medveten om du:

 • Först ser flimmer i synfältet som sedan utökas
 • Synflimret i ögonfältet följs av huvudvärk
 • Upplever blixtar i ögonen och sedan huvudvärk
 • Har ett synbortfall i ett öga eller i båda
 • Ser flimmer som ser ut som runda fläckar med taggiga kanter som har ljus färg
 • Först ser fläckarna mitt i synfältet varpå de sprider sig mot kanten av ditt synfält
 • Upplever att din syn är lite dimmig
Om du har något av dessa symtom eller flera tillsammans kan det mycket väl handla om ögon migrän symtom. Fast det är viktigt att inte ge sig själv en diagnos med hjälp av Problems.se eller Google. Detta oavsett om du har ont i ländryggen, tror att du har hemorrojder eller ser blixtar i ögonen. När du först börjar se flimmer så kan det mycket väl röra sig om ögonmigrän. Detta trots att du först inte känner smärta och långt senare får huvudvärk. Kontakta en läkare via telefon innan du går på de råd om ögonmigrän 1177 och andra vårdsajter ger dig! Du kan också snabbt få råd via din mobil från Kry som har en mycket smidig läkartjänst. Se här! ögonmigrän

Är det farligt med ögonmigrän?

Nej, det är inte farligt med ögonmigrän och tillståndet går över. Idag vet vi också att migrän utan aura inte ökar risken för stroke. Du kan alltså lugna ner dig och se närmre på följande ögonmigrän tips som kan vara en hjälp om du drabbas av detta besvär.

9 ögonmigrän tips

 1. Time out!

Din kropp talar om något för dig! När du upplever ögonflimmer ska du inte fortsätta jobba på skärmen för att du bara har flimmer i ena ögat! Gå hem eller gör något annat på jobbet som inte är ansträngande för dina ögon. Det är inte värt att överanstränga dig idag och sedan bli sjukskriven resten av veckan och kanske mer.
 1. Minska stressen

Det är känt att stress kan utlösa ögonmigrän. Därmed bör du jobba aktivt med att minska på stressen. Lägg upp ett arbetsschema som fungerar för dig. Säg nej när du känner att det blir för mycket.
 1. Jobba på ett hälsosamt sätt

Kanske sitter du för nära skärmen. Kanske är den inte kalibrerad för att undvika att du får för starkt ljus i ögonen. Det är viktigt att ta en titt på hur du jobbar. Se på hur du sitter, om du rör på dig regelbundet och hur din skärm påverkar din hälsa.
 1. Skaffa glasögon

Om du behöver glasögon men inte använder dem så är det förstås något som kan verka som en trigger till migrän. Genomför en synundersökning. Tänk också på att du kan ha nytta av arbetsglasögon även om du inte har synfel. De skyddar dig nämligen mot det skadliga ljuset från skärmen som du jobbar på. synbortfall
 1. Använd receptfri medicin och kosttillskott

Det bör inte bli en vana men om du upplever flimmer för ögonen och huvudvärk kan receptfria läkemedel som Paracetamol hjälpa dig att slappna av. Du kan också se vilka kosttillskott som hjälper mot ögonmigrän. Ett vanligt tips är magnesium och då kan det vara klokt att ta liposomal magnesium som du finner här. Du kan också se på möjligheten att använda en ögonkudde för att vila ögonen och sinnet bättre. Denna kudde använder du vid meditation och andningsövningar som är mycket bra mot stress som ju kan bidra med migränproblem.
 1. Notera när ögonmigrän uppstår

Ju mer du inser om vad som leder till ögonmigrän hos dig, ju mer kan du göra för att undvika att hamna där. Du kan till exempel skriva ner i din kalender vad du gjorde, åt och mer samma dag som du drabbades av flimmer i ögonen och huvudvärk. När det här sker några gånger kanske du noterar ett mönster. Då kan du gå in och ändra på det som tycks lägga grunden för migrän i ögonen hos dig.
 1. Sov ordentligt!

Vi behöver sova för att må bra. Om du ofta drabbas av huvudvärk och ögonflimmer är det verkligen bra att du lär dig mer om hur du kan sova gott regelbundet.
 1. Rör mer på dig

Regelbunden träning och ett aktivt liv kan vara något som förebygger mot problem med ögonflimmer och migrän. Se till att du sysslar med sport som du tycker om och att du rör på dig varje dag.
 1. Ta förebyggande medicin

Om det är så att du titt som tätt får migrän i ögonen kan det bli aktuellt med förebyggande medicinering. Det ska du tala med din läkare om. ögonmigrän tips

Varför drabbas du av ögonflimmer?

Vad beror ditt ögonflimmer på? Rent praktiskt så verkar det som att ögonflimmer och ögonmigrän uppkommer när elasticiteten i blodkärl i hjärnan förändras.  Det här kan ske plötsligt. Dessutom verkar det vara så att ögonmigränattacker kommer när du lugnar ner dig efter att ha stressat. Det tycks också finnas kopplingar mellan migrän i ögon och hormonförändringar. På grund av detta har man sett att kvinnor oftare råkar ut för ögon migrän än vad män gör. Men både kvinnor och män kan drabbas av detta problem på grund av sömnbrist, för starkt ljus såväl som väderomslag. Tipset om att skriva ner när du får ögonmigrän är guld värt. Det kommer ju att visa dig vad det är som orsakar problemet hos dig. Då kan du aktivt gå in och göra något åt detta så att du slipper ögonflimmer och huvudvärk i framtiden. Här är en mycket intressant video om symtom på migrän i ögonen: