Hemorrojder? 5 enkla steg för snabb behandling

Det gör ont och svider och du kan inte sitta ned! Det spelar ingen roll just nu varför du har fått hemorrojder. Allt du kan tänka på är att du vill få lindring genast för att orka med din tillvaro. Så vi hoppar direkt till vad du kan göra just nu för att behandla dina hemorrojder och må bättre. Därefter kan vi se lite mer på vad det är som händer och vad du kan göra framöver för att slippa denna plåga.

Vänligen notera att det här är en vägledande artikel med information som är till för att ge dig möjliga lösningar för dina problem. Den ersätter inte en läkares råd och instruktion. Om du är orolig för din hälsa bör du rådgöra med din läkare!

5 snabba lösningar för problem med hemorrojder

Det kan vara så att du behöver mer avancerad hjälp i form av operation.  Det känns obehagligt med analklåda och du vet med säkerhet att det är hemorojder. Men det betyder inte att du behöver läkarvård.

Enligt 1177:s rekommendation bör du ringa din vårdcentral om du:

 • Blöder från ändtarmen
 • Har ont i och runt ändtarmsöppningen
 • Läcker avföring och slem
 • Ser mycket blod och slem i avföring
 • Har försökt behandla hemorrojder själv under 2–3 veckor utan resultat
 • Har väldigt ont och känner dig orolig!

Här är 5 steg du kan ta just nu för egen hemorrojder behandling:

 1. Lindra besvären

Du kan köpa krämer som Xyloproct, Scheriproct, Alcosanal och Xylocain som är till för att minska smärta och även lindra klåda. Det här kallas också för hemorrojdsalva. När du väntar på krämen eller stolpiller kan du sitta i ljummet vatten en stund. Det är bra att göra detta över en bunke eller bidé för att undvika direkt press mot hemorrojderna.

Det finns naturliga krämer och sprayer helt utan kortison som hjälper. Du kan klicka här för att se en gel mot obehag från hemorrojder som har fått fina recensioner.

 1. Håll rent med mild tvål

Det är viktigt att hålla rent runt ändtarmsöppningen. Tvätta dig försiktig med mild tvål och se till att du sköljer bort alla rester från avföring. Torka dig med lätta tryck, inte genom att gnugga.

 1. Ät fiberrik mat och drick mycket

Det är viktigt att undvika att bli hård i magen. Ät gott om fiberrik mat. Ät tomat varje dag. Drick plommonjuice och drick mycket vatten. Det gör att din avföring blir mjukare och därmed bli det lättare att få ut den utan att reta det irriterade området.

 1. Rör på dig och sitt mjukt!

De är inte bra att sitta för mycket på hemorrojder. Du känner ju att det gör mer ont i rumpan när du sitter för länge på den. Promenader är bra på flera sätt. Trycket mot hemorrojderna minskar och dessutom hjälper du din matsmältning.

När du väl sitter är det bra att göra det på en mjuk kudde eller på en ring. En vanlig sim-ring för barn kan vara det som gör att du slipper tryck som förvärrar både värk och klåda.

 1. Ta det du har hemma!

Du kan också behandla hemorrojder hemma med helt naturliga produkter som kokosolja och honung. Honung har naturliga antibiotiska egenskaper och är en produkt att beakta oavsett om du lider av hemorojder eller av eksem. Gurkmeja har en sammandragande effekt och du kan behandla området med denna krydda för att stoppa blödning.

Sitt inte direkt på hemorrojderna om det gör ont!

Tänk också på vilken typ av underkläder du har. Är de luftiga? Skär de in på ett sätt som förvärrar obehaget du har av dina hemorrojder?

Vad ska du köpa för att behandla dina hemorrojder?

Om du upptäcker att du vid upprepade tillfällen får problem med hemorrojder kan det vara klokt att ha produkter att behandla med hemma. Detta oavsett om du föredrar naturliga behandlingar av hemorrojder eller om du väljer medicinska produkter.

Här är sådant som kan vara bra att ha hemma i badrum, kök och medicinskåp:

 • Hemorrojder salva – Det kan vara Xyloproct, Scheriproct, Alcosanal eller andra salvor som är särskilt för detta syfte. Det kan också vara stolpiller som är till för att behandla värk, sveda och analklåda.
 • Oljor – Du kan ha vanlig kokosolja hemma för att behandla eksem, analsprickor och hemorojder. Det här är en helt naturlig hemorrojder salva.
 • Tvätt-produkter – Investera i en bidé eller skaffa åtminstone någon form av balja som gör det lättare att göra rent utan att sätta press på det ömtåliga området. En vanlig bad-ring kan vara precis det som gör att du kan sitta normalt och tvätta dig försiktigare.
 • Is – Ha is i frysen för att kunna lindra smärta när det är som värst.
 • Spray eller gel – Det finns också bra sprayer som ger snabb lindring. Du kan klicka här för att se en bra gel mot yttre hemorrojder.

Nu tänker vi lite långsiktigt

Du har gjort det du kan just nu för att lindra den analklåda och värk som dina hemorrojder eller analfissur har gett upphov till. Det är dags att tänka långsiktigt och införa vissa förändringar för att du ska slippa uppleva denna plåga igen.

De allra flesta klarar sig med egen hemorrojder behandling hemma. Det är ganska sällsynt att behöva hemorrojder operation. Detta gäller också för analfissur som är analsprickor som kan uppkomma till exempel vid hård avföring.

Med tanke på detta är det alltså inte kritiskt att vara helt på det säkra med om det är analsprickor eller en hemorojd som orsakar ont i ändtarmen och hela rumpan.

Viktiga saker att göra för att minska risken för återkommande hemorrojder är:

 1. Se över din kost och försök att äta och dricka på ett bättre sätt för mindre problem med gaser i magen och hård avföring.
 2. Se över hur du rör på dig. God blodcirkulation är viktigt. Om du sitter still för mycket är det ett problem för din hälsa på flera olika sätt. Inte bara då du utvecklar hemorrojder.
Vatten är bra!

Naturliga produkter mot hemorrojder

Om du känner att du helst undviker traditionell medicinsk hemorrojdsalva kan du se närmre på alternativ hemorrojder behandling. Ett stort tack till medlemmar i Facebook-gruppen Alternativmedicin och hälsa som kom med fina förslag på naturliga behandlingsmetoder!

Här är några förslag:

Kolloidalt silver

Kolloidalt silver används numera på flera sätt som en alternativ metod för läkning och förebyggande vård. Det går att behandla hemorojder genom att dränka in en gasbinda med kolloidalt silver och sedan lägga den mot ändtarmen över natten.

Ringblomssalva

Du kan göra din egen ringblomssalva eller köpa den från en hälsokostbutik. Ringblomssalvan används mot torr och narig hud. Då du köper den i hälsobutik marknadsförs salvan först och främst för bruk på händer och andra torra partier på kroppen. Men ett förslag är alltså att behandla hemorrojder med denna salva för att lindra.

Citronjuice

Du kan behandla hemorrojder direkt med citronjuice eller dricka den i samma syfte. Det är välkänt att citronjuice är effektivt mot hemorrojder. Du kan frysa färskpressad citronjuice och sedan applicera mot området där det gör ont. Citronjuice har antiinflammatoriska egenskaper.

Honung

Honung kan också verka antibakteriellt och lindra vid analsprickor och ont i ändtarmen. Det är bara att smeta på precis som du hade gjort med en kemisk hemorrojdsalva.

Salt från döda havet

Det finns också en tradition av att behandla hemorrojder med salt från döda havet. Du kan sitta i ett bad med extra mycket havssalt från döda havet. Detta förutsatt att du inte har öppna sår.

Gurkmeja

Gurkmejan kan fungera sammandragande och kan också stoppa blödningar. Du kan sitta i ett bad med gurkmeja och ett tips är att blanda gurkmejan med kokosnötsolja i detta bad. Gurkmejan har antiinflammatoriska egenskaper och du kan också applicera med en liten bomullstuss direkt mot en hemorrojd.

Is

Du kan lindra smärtan ganska snabbt med is. Håll is i en mjuk handduk eller påse mot området som gör ont under några minuters tid.

Kokosnötsolja

Kallpressad kokosnötsolja är också en fantastisk produkt för hudvård. Den kan du applicera mot eksem såväl som mot hemorrojd.

Zonterapi

Zonterapi är också att beakta som naturlig behandling av hemorrojder. Du kan massera kanterna på hälarna för att få rätt effekt. Möjligtvis också använda en massagepistol för att få god effekt. Här är det väl värt att rådgöra med en person som är utbildad inom zonterapi innan du sätter igång!

Här är en video som visar zonterapi mot hemorrojder:

30 frågor och svar om hemorrojder

Här är några mycket vanliga frågor om hemorrojder och ont i ändtarmen.

 1. Vad är hemorrojder?

Det går att säga att vi alla har hemorrojder men det är inte alla som lider av dem. Hemorrojder är nämligen samlingar av vener som ser ut lite som kuddar och som finns precis under slemhinnorna som finns längst ner vid rektum och anus.

När vi pratar om hemorrojder handlar det om att dessa vener svullnar och förlängs. Det här kan jämföras med åderbråck på benen. Det finns de som menar att det här är en del av livet. Att vi som går upprätt på två ben helt enkelt får leva med blodkärl som kämpar med att pumpa upp blod till hjärtat och därmed svullnar och breder ut sig.

Två typer av hemorrojder:

 1. Interna hemorrojder

Dessa finns längst ner i rektum på insidan. Dessa hemorrojder gör sällan ont. Inte ens när de blöder. Du kan se blod i toaletten utan att ens ha reflekterat över att du skulle ha hemorrojder. Den här typen av hemorrojd kan ta sig ut via anus och det kan leda till flera problem. När en intern hemorrojd skjuter ut genom anus kan den samla på sig slem och partiklar från avföring. Det kan leda till en irritation som är plågsam. Om du försöker torka dig ofta för att bli av med problemet kan resultatet bli precis tvärtom!

 1. Externa hemorrojder

Det här är hemorrojderna som utvecklas under huden runtomkring anus. Det är dessa som får dig att uppleva att du har ont i ändtarmen. Huden över dessa hemorrojder blir irriterad och eroderar. Om det bildas en blodpropp inuti en extern hemorrojd kan detta leda till smärta. Den kan komma plötsligt. Dessutom kan du känna av en liten buckla eller kudde runt anus.

När blodsamlingen avtar, vilken den gör naturligt, kan det bli en hudflik kvar. Den här hudfliken kan klia och bli irriterad. Det är också vad vi kallar för hemorrojder även om det i praktiken är tal om en hudflik.

 1. Kan jag ta bort yttre hemorrojder själv?

Du kan peta tillbaka interna hemorrojder som skjuter ut men du bör inte försöka skära bort. Det kan leda till en kraftig blödning såväl som infektion. Att ta bort yttre hemorrojder är i grund och botten en hemorrojd operation. Den ska du inte utföra själv!

 1. Finns det koppling mellan hemorrojder och cancer?

Kopplingen mellan hemorrojder och cancer är att symtomen kan likna varandra. Det kan alltså vara så att den som tror att han har hemorrojd egentligen lider av cancer och tvärtom. Detta är ytterligare en anledning att vara uppmärksam om situationen och att bekräfta att det verkligen rör sig om hemorrojder med en läkare.

 1. Stavas det hemorojder eller hemoroider?

Det stavas hemorrojder men du lär ändå hitta information om du stavar på annat sätt. På engelska stavas det hemorrhoids. En del skriver hemoröjder som en slags svensk version. Det är inte korrekt men kärt barn har många namn…

 1. Betyder ljus avföring att du har hemorojder?

Om du har ljus avföring kan det bero på underliggande hälsoproblem men inte hemorrojder. Att ha ljus avföring någon gång ibland är inte samma sak som att genast behöva uppsöka vård. Men om detta återkommer kan det bero på flera olika saker som du bör rådgöra med en läkare om.

 1. Hur länge har man hemorrojder?

Om du behandlar hemorrojder bör du märka skillnad på 2–3 veckors tid. Hemorrojder efter förlossning kan sitta i flera månaders tid. Det är dock direkt efter förlossningen som de är som obehagligast. Stora hemorrojder som sitter på utsidan och stör när du går på toaletten kan du knuffa in igen med ett finger. Det kan vara allt som behövs för att du ska slippa plågas av hemorrojden igen.

 1. Vilken färg på avföring är bäst mot hemorrojd?

Det är inte färgen utan konsistensen som du ska hålla ett öga på. För minsta möjliga plåga av hemorojder bör din avföring vara lösare och mjukare. Det blir den med gott om vätska och fibrer i din kost.

 1. Hur ser hemorrojder ut?

De ser ut som små klot. Lite som runda utbuktningar som syns runt analöppningen. Storleken kan variera och när blodet drar sig tillbaka kan hemorrojden se ut som en hudflik som också kan kallas för en analflik.

 1. Hur känns en hemorrojd?

När du tar på den kan den kännas som en liten kula i varierande storlek. Den kan också kännas som en klase med flera kulor. Hemorrojder som inte är blodfyllda kan kännas som hudflikar.

 1. Kan man spräcka hemorrojder?

Om du pressar på hemorrojden och klara smärtan som då känns kanske du kan spräcka den. Det är inte att rekommendera. Varsam behandling är bäst väg att gå.

 1. Hur många har hemorrojder?

Det sägs att hälften av alla vuxna kommer att få problem med hemorrojder åtminstone en gång i livet. Det är ovanligare med hemorrojder hos barn men det kan förekomma.

Alla på bilden har hemorrojder!
 1. Är hemorrojder hos gravid farligt?

Nej, men det kan vara obehagligt med hemorrojder som gravid. Dessa kan uppstå under graviditet såväl som efter födsel. Den som fick hemorrojder efter en födsel kan få dessa igen under en följande graviditet.

 1. Vad kan orsaka hemorrojder?

Om du äter mycket stoppande mat kan det leda till att du får mycket hård avföring. Om du måste trycka på kraftfullt för att få ut avföringen kan det leda till hemorrojder. Det sägs också att risken blir större om du sitter länge på toaletten. Det här är något som förklarar varför det är så vanligt med hemorrojder under graviditet. Då trycker även livmodern på mot venerna.

Det har också visat sig att de som ofta får hemorrojder har en analkanal som är lite tajtare än vad som är normen. Det här är ju inte mycket du kan göra åt. Men bara kunskapen om att hård mage och idogt arbete på toaletten kan leda till problemet är bra att veta!

 1. Vad kan man äta mot hemorrojder?

Ät mat som du får lösare avföring av. Mycket fiber, gott om vätska och frukt och grönt kan vara en god hjälp.

 1. Hur kan man förebygga hemorrojder?

Du kan förebygga med goda kostvanor och genom att inte sitta för länge på toaletten.

 1. Är det vanligt att hemorrojder blöder?

Det är ganska vanligt med blödande hemorrojder. Men om du blöder i rumpan bör du ta reda på vad blodet kommer ifrån och inte bara anta att det är hemorrojder.

 1. Går hemorrojder bort av sig själv?

Ja, de försvinner för det mesta av sig själv. Själva venen som svullnade försvinner förstås inte men utbuktningen som gör så ont går tids nog tillbaka för de allra flesta.

 1. Vilka salvor finns mot hemorrojder?

 

Hemorrojdsalva

Effekt

Finns

Xyloproct

Dämpar svullnad och lindrar smärta och klåda. Du kan välja Xyloproct supp som är stolpiller eller Xyloproct salva som du stryker på. (FASS)

Det här är en receptfri smärtstillande salva mot hemorrojder som du kan köpa online eller på ett lokalt apotek.

Scheriproct

För behandling av hemorrojder och analfissur. Ett stolpiller per dag. (FASS)

Detta är en receptfri hemorrojdsalva som du kan köpa online och på apotek.

Alcosanal

Alcosanal är en salva mot hemorrojder som har sammandragande effekt. Den lindrar också klåda. (FASS)

Denna hemorrojdsalva är receptfri och kan köpa online såväl som på apotek.

Xylocain salva

Smärtstillande salva för kortare smärtlindring vid anala besvär som hemorrojd och analspricka. (FASS)

Smärtstillande salva som finns som receptfri och kan köpas online och på apoteket.

Hirudoidsalva

Medel för varixbehandling för utvärtes bruk. Motverkar bildandet av blodproppar och påskyndar tillbakagång av blodpropp såväl som blåmärke. (FASS)

Receptfri salva mot hemorrojder som du kan köpa online och på apotek.

Silon salva

Det här är ett hudskyddsmedel som till exempel kan användas vid liggsår och eventuellt för lindring av blödande hemorroid. (FASS)

Silon salvan är receptfri och du kan köpa den online eller på ett apotek.

 

 1. Vilken färg har en hemorojd?

Den kan vara lite mörkare än resten av området kring analöppningen. Blodet som kommer från hemorrojd kan vara ljusrött.

 1. Var sitter inre hemorrojder?

De sitter längst ner i ändtarmen och kan skjutas ut genom analöppningen.

 1. Är hemorrojder farliga?

De är mycket sällan farliga men kan vara väldigt obehagliga på grund av smärta och klåda.

 1. Kan man operera hemorrojder?

Ja, i plågsamma fall där vanliga behandlingar av hemorrojder inte fungerar kan man välja att operera för att få ordning på problemet.

hemorrojd operation

 1. Kan hemorrojder lukta illa?

Om de blir infekterade och inte hålls rena kan det börja lukta illa.

 1. Kan man klämma hemorrojder?

Det kan man göra om man klarar av smärtan som då uppstår. Det är inte att rekommendera att försöka klämma hemorrojder.

 1. Kan man få hemorrojder av stress?

Om stressen leder till att du blir hård i magen kan den vara en underliggande orsak till hemorrojder.

 1. När försvinner hemorrojder efter förlossning?

Det är olika från person till person. Det finns de som blir av med hemorrojderna på några veckor. Andra kan få dras med dem i flera månaders tid. God kost är något som kan göra att hemorrojderna försvinner snabbare.

 1. Vem kan få hemorrojder?

Alla kan få hemorrojder! Var dock uppmärksam på att om du blöder i rumpan kan det vara något annat. Det är viktigt att söka hjälp om egenbehandling under 2–3 veckors tid inte ger resultat.

 1. Ska man trycka in hemorrojder?

Det här är inte en rekommendation, men om du upplever att det känns bättre av att du trycker in en inre hemorrojd kan du göra det.

 1. Kan man få hemorrojder utan att det gör ont i rumpan?

Ja, eftersom venerna som kan bli till det som vi kallar för hemorrojder finns på samma plats på alla människor är det förstås så att man kan ha mindre blodproppar som inte känns. Då behövs det heller ingen behandling.

 1. Hur ofta kan man få hemorrojder?

Det finns de som får hemorrojder flera gånger per år. Många kvinnor har bara problemet under och efter graviditet. Med rätt behandling och förebyggande åtgärder kan du minska antalet gånger du får hemorrojder i ditt liv.

21 intressanta fakta om hemorrojder

Det finns mycket spännande att säga om hemorrojder och här ska vi se på några intressanta fakta som du kanske inte kände till sedan tidigare.

 1. Externa hemorrojder gör ont!

Det beror på att de finns under huden omkring anus. Där finns det fler nerver som plockar upp signaler som översätts som smärta.

 1. Slem i avföringen

Interna hemorrojder kan avge slem vid en prolaps. Det kan vara detta som syns som slem i avföringen.

 1. Anal eksem

Stora hemorrojder kan upplevas som mycket irriterande för slemhinnor och hud som finns omkring dem. Det här är något som kan öka risken för anal eksem. Det kliar och gör ont i analen!

 1. Vanligaste symtomen för hemorrojder

Det allra vanligaste symtomen för hemorrojder är blod i rumpan som kommer med avföring såväl som ont i ändtarmen.

 1. Blod från interna hemorrojder

Vid interna hemorrojder kan det förekomma blod i avföring men utan någon upplevelse av att det gör ont i rumpan.

 1. Särskilt under tredje delen av graviditeten

Under den sista tredjedelen av graviditeten är det särskilt vanligt med hemorrojder. Dessutom är det många som upptäcker dessa och får obehag direkt efter födsel då interna hemorrojder kan ha tagit dig ut genom analöppningen.

gravid hemorrojder

 1. En av de vanligaste anledningarna till blod i rumpan

Hemorrojder är en av de vanligaste orsakerna till att det förekommer blod i rumpan och i avföring.

 1. Finns redan i fostret

Hemorrojder finns faktiskt redan i fostret i magen och de kommer sedan att fortsätta vara en del av vår anatomi som vuxna. Men de kallas bara för hemorrojder då de sväller upp och buktar ut.

 1. Nya behandlingsmetoder

När hemorrojder är särskilt besvärliga kan de opereras. Man använder olika metoder som ringar för att minska på hemorrojdens storlek. Dessutom finns det metoder där man sätter fast hemorrojden så att den inte kan ta sig ut via analöppningen och störa.

 1. Förebyggande åtgärder är bäst

Den bästa behandlingen mot hemorrojder är den som är förebyggande. Det betyder att kost och livsstil läggs om innan det blir svullna vener som tar sig ut som bubblor i och omkring analöppningen.

 1. Hudflikar

Hudflikar kan vara tecken på att du har haft hemorrojder men de kan också innebära anal fistel.

 1. Svårt att känna intern hemorrojd

En intern hemorrojd sitter så långt in att det kan vara mycket svårt att se den eller ta på den.

 1. Större hemorrojder ger värre symtom

Det är mycket vanligt att stora hemorrojder ger värre symtom än de som är mindre i sin storlek.

 1. En av de vanligaste åkommorna

Hemorrojder är inget att skämmas för. De räknas till de allra vanligaste åkommorna som människor dras med.

 1. Scleroterapi

Scleroterapi är en behandlingsmetod som rekommenderas för vissa typer av hemorrojder. Det är en injektionsbehandling som kan få blodkärl att skrumpna och försvinna.

 1. Det kan bli värre

I vissa fall kan hemorrojder som inte behandlas bli fler och även växa i storlek.

 1. Få söker hjälp

Det finns studier som visar att inte ens hälften av de som drabbas av besvärliga hemorrojder söker hjälp. Det kan bero på att det känns svårt och privat att ta upp saker som ont i rumpan.

 1. Det blir fler med åldern

Ju äldre vi blir desto större är risken för hemorrojder. Åldrarna 45–65 år är de vanligaste för hemorrojder.

hemorrojder ålder

 1. Doktorn ställer frågor och kikar

Om du går till doktorn för att kolla om det är hemorrojder kommer du att få ställa svar på frågor. Dessutom kommer läkaren att ta en titt på rumpan och anus för att se om det verkligen är hemorrojder.

 1. Övervikt

Övervikt kan också vara en orsak till hemorrojder. Förbättrad livsstil med träning och god kost som ger viktnedgång kan alltså vara väl värt att satsa på för den som lider av detta problem.

 1. Tunga lyft

Tunga lyft kan också leda till att hemorrojder tittar fram.

hemorrojd