Vad betyder tvättsymboler och hur ska jag förstå tvättråd?

Om du har problem att tyda de där symbolerna som finns på lappen i dina klädesplagg och på andra tyger är du inte ensam. Det är ett problem att inte tyda tvättsymboler på rätt sätt för de är tvättråd som du bör följa.

 

Om du håller dig till de riktlinjer som tvättråd symboler ger dig kan du bevara dina kläder i gott skick länge. De kommer inte att förlora färg och form i onödan. Här är en liten latmask till dig som står och grubblar i tvättstugan när du försöker uttyda tvätt symboler som är lite suddiga för att du helt struntat i dem tidigare…

Tål maskintvätt
Du kan tvätta hemma!


Mild maskintvätt
(två linjer extra mild!)

Handtvätt

Handfat/maskinhandtvätt

Tål inte vattentvätt

Undvik vatten!

Klarar max 30 grader
Kan ha andra gradantal

30 grader

Inte mer än 30 grader


40 grader

Inte mer än 40 grader


50 grader

Inte mer än 50 grader


60 grader

Inte mer än 60 grader


70 grader

Inte mer än 70 grader


95 grader

Inte mer än 95 grader


Tål ej blekning

Ska inte blekas!


Ingen blekning!


Torktumlas


Torktumlas låg temp


Torktumlas medel temp


Torktumlas hög temp


Torktumlas kallt


Hängtork


Dropptork


Plantork


Torka i skugga


Ska inte torkas


Ej torktumlas


Kan torkas


Tål strykjärn


Tål ej strykjärn


Strykjärn låg temp


Strykjärn medel temp


Strykjärn hög temp


Tål ej ånga


Tål kemtvätt


Tål ej kemtvätt


Kemtvätt i perklorerat

Kemtvätt alla vätskor

Kemtvätt i hydrokarboner

Kemtvätt i vatten

Kemtvätt kort program

Kemtvätt reducerad fukt

Kemtvätt låg värme

Kemtvätt utan ånga

När du ändå inte förstår tvättråd

Tvättsymboler är en sak och att förstå tvättråden är en annan. Saken är den att du kan behöva läsa på lite. För det räcker inte att förstå att 30 grader betyder att du inte ställer in mer än 30 grader på din maskin. Om det är ett plagg som måste hanteras varsamt för att inte förlora formen kan du behöva ett program för fintvätt på 30 grader.

Dessutom är det viktigt att förstå vad som menas med hängtork och dropptork. Se på varje specifikt plagg och ta reda på precis hur det ska torkas innan du drar igång tvätten. Läs gärna hur man tvättar för att få kläder att hålla längre här.

Ska tvättas med liknande färger

Det fattas ofta information om detta på tvättlappar. Du ser symbolen för grader samt en torktumlare symbol men ingen tvättsymbol för färg. Det här är viktigt att tänka på. Det kanske inte står att plagget faktiskt fäller färg.

Om det är ett rött tyg kan det få väldigt trista konsekvenser om du är slarvig med att sortera färger i tvätten. Så även om du har bra häng på tvättsymboler betydelse bör du tänka steget längre och ha dina egna tvättsymboler som du alltid tänker när du sorterar och drar igång en tvättmaskin.

Men kemtvätt måste man väl inte alltid ha?

Står det kemtvätt är det kemtvätt som gäller. Det är klart att ett plagg som du ändå inte är så tokig i kan få gå igenom tvättmaskinens finplaggstvätt. Det här händer ofta mot slutet av ett plaggs karriär och kan fungera. Om du inte behöver stryka och kan hängtorka kanske du vill testa detta när det inte längre är så motiverat att betala för kemtvätt.

Var finns tvättmärken?

Du bör finna tvättmärken på insidan av kläder. I byxor kan de finnas i linningen och på tröjor finns de ofta längsmed ena sidan. Handdukar och lakan har också tvättmärken med tvättråd någonstans längsmed sidosömmar. Det här är ett bra sätt att se vilken sida som är avigsida!

Fattas det tvättsymboler i tabellen? Du kan gärna lägga en kommentar om detta så kan vi uppdatera för allas väl!