Hur tvättar man kläder så att de håller längre?

Fy vad det är tråkigt med kläder som efter några tvättar har förlorat sin form och färg! Men hur tvättar man kläder så att de förblir fina längre? Det är faktiskt inte så svårt och du kan snabbt börja tvätta kläder med dessa tvätt tips.

Färgsortering är viktigare än vad du kan tro

Blanda aldrig olika färger hur som helst. Se till att du har olika korgar i tvättrummet för olika färg. Färggrupperna du ska dela in i är:

  • Vitt – bara vitt!
  • Svart och mörka färger som blått och grönt
  • Rött – bara rött!
  • Off-white färger som kräm och grått

Om du tvättar rött med blått eller grönt och sedan tvättar de blå plaggen med grått kan gråa kläder bli lite rosa från den tidigare tvätten. Försök alltså att vara stenhård med hur du sorterar färger. Det är mödan värt då dina kläder förblir finare längre!

Hur tvättar man kläder i tvättmaskin? På rätt temperatur!

Här har vi nästa mycket viktiga punkt för dig som undrar hur man tvättar kläder på rätt sätt. Den där lappen i plagget anger en temperatur som är lämplig. Om det står 30 grader ska du inte tvätta på 60 och mer och tro att det kommer att förbli fint tyg.

Håll dig till instruktioner för temperatur. Handdukar och linne kan du tvätta på högre temperaturer men var säker på att det inte rör sig om blandade material innan du drar igång tvätten!

När du tvättar i maskin ska du också vara noga med korrekt dosering av tvättmedel. Det är vanligt att ösa på med för mycket tvättmedel och sköljmedel. Syntetmaterial ska inte ha sköljmedel överhuvudtaget!

Faktum är att du inte måste tvätta med sköljmedel. Vill du ha glansig effekt går det lika bra med lite handkräm. Bara så att du vet!

Torka tvätten på rätt sätt

Torktumlaren kommer att slita på kläderna. Den är bekväm men den suger ut en massa material från tyget och det är något som snart kommer att synas. Om du kan hängtorka är det att föredra. Dessutom kan hängtorkning på galge vara en hjälp då du vill att plagget ska hålla formen.

Kemtvätt är kemtvätt

När det står att du ska tvätta kläder med kemtvätt är det kemtvätt som gäller. Om du fuskar med detta och slänger kläderna i maskin får du skylla dig själv om de snart ser trista ut. Det du kan göra är att vädra plaggen då du tycker att de inte är så fräscha.

Det är många gånger tillräckligt att hänga ut en kavaj utomhus för att den ska kännas fräsch igen. Det är mycket bättre än att tvätta kläder på ett sätt som kommer att förstöra dem!

Har du några tvätt tips som du vill dela med dig av här på Problems? Det är bara att fylla i kommentarerna så är du med och hjälper andra som ställer frågan hur tvättar man kläder!