Hur får jag god bastu doft?

Om din bastu inte luktar gott så är det helt klart ett problem. Men oroa dig inte. Det är ett problem som går att lösa vilket är precis vad vi sysslar med här på Problems! För att det ska bli mysigt att basta så bör du se till att ha en god bastu doft. Låt oss se lite närmre på hur du kan lyckas med detta och vi börjar med ett väldigt enkelt knep, bastu kristaller!

Få god bastu doft med bastu kristaller!

Bastu kristaller är helt naturliga kristaller som skapas av eterisk olja. Du kan köpa mentolkristaller för riktigt god bastu doft såväl som en häftig känsla av kyla i hettan. Doften spelar en avgörande roll för att förbättra upplevelsen då du bastar.

Bastudoften i kristallform kan främja avslappning och bidra till de övergripande hälsofördelarna du får när du svettas och kopplar av. Idag vet vi att aromaterapi kan förbättra livskvaliteten så varför inte dra nytta av den när du bastar.

Bastukristallerna är designade för att klara bastuns höga temperaturer och släpper långsamt sin doft när de värms upp.

Så här använder du dem effektivt:

Välj rätt doft: Välj bastukristaller med dofter som resonerar med ditt önskade humör. Eukalyptus, mentol och tall är populära för sina uppfriskande och uppfriskande egenskaper medan lavendel och kamomill kan främja avslappning.

Användning: Följ tillverkarens bruksanvisning. I allmänhet vill du placera kristallerna på bastuaggregatet eller blanda dem med vatten och hälla lösningen på de varma stenarna för att frigöra aromen. Det är viktigt att du inte överdriver. Kvalitetskristaller ger den önskade effekten i små mängder.

Bastu kristaller är enkla att använda

Använd eteriska oljor i vanlig form

Om bastukristaller inte är din favorit erbjuder eteriska oljor i grundformen en alternativ metod för att få god bastu doft. Endast några få droppar blandade med vatten och spritsade på de heta stenarna kan omsluta rummet med en terapeutisk arom.

Se till att de eteriska oljorna du använder är av hög kvalitet och bastusäkra. Du kan ju även spraya i förrum för att få en frisk doft där du byter kläder. Eteriska oljor fungerar på ett magiskt sätt för att få god lukt i rum. Det finns även diffusers men dessa ska du inte använda i basturummet då de inte är gjorda för det.

Ta in färska örter i din bastu

För ett mer naturligt tillvägagångssätt kan du överväga att använda färska örter som eukalyptusgrenar, lavendel eller mynta. Du kan hänga dem direkt i bastun eller placera dem i en vattenhink för en subtil frigöring av deras naturliga oljor när vattnet avdunstar eller hälls på bastu-stenarna.

Detta kräver förstås lite mer arbete såvida du inte bor i ett område där örterna växer fritt. Om du väljer örtvägen kan du även ta en titt på hur dessa kan hjälpa dig med bättre hälsa. Kanske kan du får hjälp med ögonmigrän genom att använda rätt typ av ört för god doft i din bastu.

ta hand om bastun

Upprätthåll renlighet för god doft i bastun!

En ren bastu är grundläggande för att säkerställa en god lukt i bastun. Rengör regelbundet bänkar, golv och väggar med ett milt, naturligt rengöringsmedel för att förhindra uppbyggnad av bakterier och mögel vilket kan ge obehagliga lukter. Efter rengöring ska du låta bastun torka ordentligt genom att vädra ut den.

Om din bastu har drabbats av mögel i kombination med termiter och annan ohyra får du inse att det kommer att krävas mer än rengöring. Då får du kanske riva ut delar och byta ut material. Det är viktigt att komma ihåg att mögel som luktar illa inte bara är otrevligt vad gäller lukten. Det kan också vara farligt för hälsan.

Använd träunderhållstekniker

Träslaget i din bastu påverkar inte bara estetiken och hållbarheten utan även doften. Cederträ, till exempel, avger en naturligt behaglig arom vid upphettning. För att bibehålla träets doft och hälsa, behandla det med jämna mellanrum med naturliga träoljor som är säkra för miljöer med hög värme.

Underhåll av trä kan också motverka risken för mögel och dålig lukt av detta. Var noga med att sköta om träpartier i din bastu om du vill ha god bastu doft och en hälsosam miljö att basta i!

Metoder för fräschare luft i bastun

Säkerställ god ventilation i din bastu. Det är viktigt att hela tiden få in fräsch luft och att luft kommer ut utan att det för den sakens skull blir kallt. Lufta ut utrymmet mellan användningar så att det alltid är torrt och fräscht i bastun då den inte används. Det kan göra mycket för den goda doftens skull.

Tillsätt aromatiska träspån

Om du lägger till aromatiska träflis, som cederträ eller furu, till ditt bastuaggregat eller kamin kan luften få en subtil, träaktig arom som förstärker den traditionella bastuupplevelsen. Dessa kan användas som komplement till eller som ett alternativ till bastukristaller och eteriska oljor.

Piska med björkris

Sist men inte minst ska vi nämna den finska traditionen att piska kroppen med björkris i bastun. Detta kan faktiskt leda till väldigt god bastu doft. Eller så håller du dig till bastu kristaller om du tycker att det där med bastu och piskning inte alls känns som en vettig kombination.

ris till bastu