Hur ordnar du med toalett och dusch i bastutunna?

Håller du kanske på att renovera och fixa ditt sommarställe i Torslanda med en bastutunna på tomten? Oavsett om bastutunnan står vid en strand på Käringön, Värmdö eller Skutskär så kan en tanke du har vara hur du ordnar med toalett och dusch i tunnan.

Det är ju skönt att ha både dusch och toalett i en bastutunna så att du slipper gå ut till ett utedass eller till bostadshuset för toalettbesök och dusch. Men hur ordnar du med detta i bastutunnan?

En holistisk bastutunna

Nuförtiden ska ju allting vara holistiskt så varför inte en holistisk bastutunna som har allt? Om du har en integrerad toalett och dusch i tunnan så blir det bekvämt och högst effektivt att bada bastu i den.

Till att börja med kan du kontakta ett företag som erbjuder badrumsrenovering i Göteborg (om du är på Käringön) eller en firma nära dig som klarar den här typen av installationer. Du bör också beakta följande saker:

Lär dig mer och planera

För att bygga en bastutunna som inkluderar dusch och toalett så krävs det lite efterforskning. Börja med att lista dina behov som till exempel storlek på bastun och hur mycket utrymme du vill ha för annat som sittplatser omkring och i ett förrum.

Fundera lite på hur bastun ska användas. Om det är en present till flickvän så bör du förstås komma fram till vad hon vill ha. Det kanske rör sig om en så enkel sak som en spegel som du inte hade tänkt på för dig själv.

Se också på:

Budget: Identifiera din budget med tanke på inköpskostnaden och installations- och löpande underhållskostnader. Om du inte kan bygga tunnan själv så får du betala för hantverkare. VVS för toalett (om det inte är en förbränningstoalett) kan också bli till en rejäl kostnad.

Lokala bestämmelser: Kontrollera lokala lagar och byggregler för att säkerställa efterlevnad, särskilt när du lägger till VVS för duschar och toaletter. En bastu täcks normalt sett av samma regler som gäller för friggebod.

bastuhus
Kanske behöver du bygga ett större bastuhus

Se på tillverkare och leverantörer

Det är alltid klokt att köpa bastutunna från en välrenommerad tillverkare eller leverantör. Det bör vara ett företag som har vana av att skapa skräddarsydda bastutunnor. Kanske går det att från start integrera dusch och toalett i bastutunnan utan att det kostar mycket mer.

Välj en tillverkare som erbjuder betydande garantiperioder och pålitlig kundsupport. Det är ju viktigt att du får hjälp om något inte fungerar som tänkt.

Designa din bastutunna

Hitta en tillverkaren eller en designer för att skapa en layout som effektivt integrerar bastu, dusch och toalett, vilket säkerställer optimalt utrymmesutnyttjande och komfort. Kanske kan ett företag som sysslar med badrumsrenoveringar hjälpa dig med detta trots att du köper en vanliga bastutunna.

Välj material som är slitstarka och högkvalitativa. De ska klara av höga temperaturer såväl som vatten. Det måste finnas ett effektivt dräneringssystem. Särskilt för duschområdet för att förhindra mögel och säkerställa lång livslängd.

Här byggs en bastutunna:

Installation

Det är viktigt med professionell installation för att säkerställa att alla element, särskilt VVS och elektriska komponenter, installeras säkert och korrekt. Att upprätta vattenanslutningar för dusch och toalett är avgörande, så samarbeta med en auktoriserad rörmokare för att säkerställa korrekt installation och efterlevnad av lokala regler.

En certifierad elektriker bör hantera de elektriska anslutningar som krävs för belysning, värme och andra elektriska komponenter i bastun. Detta är inget att leka med!

Ta hand om din bastu

Om du kommer att bada bastu ofta i bastutunnan för att du är stel i kroppen eller för att du behöver behandla en viss sjukdom så är det viktigt att du tar hand om den.

Missa inte:

Regelbunden rengöring

Rengör bastun, duschen och toaletten regelbundet för att upprätthålla hygienen och förhindra uppbyggnad av mögel.

insidan av bastun
Insidan av bastun ska vara ren och fräsch

Periodisk inspektion

Inspektera regelbundet alla delar, särskilt rör- och elektriska komponenter, för tecken på skador eller slitage och utför nödvändiga reparationer omgående.

Väderskydd

Skydda utsidan av bastun med lämpliga väderbeständiga behandlingar för att säkerställa hållbarhet och livslängd.

När du ändå skräddarsyr din bastutunna

Överväg att lägga till funktioner som isolerade dörrar, effektiva värmesystem och högkvalitativa inredningsdetaljer och möbler för att förbättra bastuupplevelsen.

Att skaffa en bastutunna med en integrerad toalett och dusch kan verka som en svår uppgift, men med lite mer kunskap, planering och professionell vägledning kan det vara en smidig process.

En väldesignad och installerad bastutunna ger inte bara mervärde till din fastighet utan ger också ett lyxigt och bekvämt utrymme att koppla av och föryngra. Oavsett om du väljer ett prefabricerat alternativ eller en skräddarsydd lösning så är det avgörande att säkerställa kvalitet, funktionalitet och efterlevnad av lokala bestämmelser för att njuta av en säker och trevlig bastuupplevelse.

5 fördelar med dusch och toalett i bastutunnan

  1. Bekvämlighet och tillgänglighet

Att ha en toalett och dusch i närheten av bastun innebär att användarna inte behöver lämna och gå in i bastuutrymmet igen för att skölja av sig eller ta en kisspaus. Det gör bastuupplevelsen mer kontinuerlig och njutbar. Det är särskilt praktiskt för dem som har rörelsehinder eller föredrar att ha allt inom räckhåll.

bastutunna vid vattnet
Det är inte alla som vill kissa i sjön!

 

  1. Förbättrad hygien

Med en dusch till hands kan användare rengöra sig innan de går in i bastun vilket är viktigt för att upprätthålla hygienen i utrymmet. En ren kropp innebär att färre föroreningar förs in i bastun och det bibehåller en renare och mer sanitär miljö.

Att ha en toalett i närheten innebär dessutom minskade störningar i brådskande fall vilket undviker behovet av att komma åt huvudbyggnaden. Detta kan ju vara särskilt obekvämt om bastun är belägen utomhus eller på avstånd.

  1. Ökat fastighetsvärde

En väldesignad och utrustad fatbastu med integrerade faciliteter kan tillföra ett betydande värde till en fastighet. Det är en attraktiv funktion för potentiella köpare eller hyresgäster som värdesätter välbefinnande och bekvämlighet vilket gör fastigheten mer säljbar.

  1. Optimerat utrymmesutnyttjande

Att integrera en toalett och dusch i tunnan bastustruktur möjliggör ett optimalt utnyttjande av tillgängligt utrymme. Det bibehåller ett kompakt och enhetligt utseende. Det är särskilt fördelaktigt för fastigheter med begränsat utomhusutrymme eftersom det eliminerar behovet av ytterligare strukturer eller tillbyggnader för att hysa separata anläggningar.

  1. Förbättrad avkoppling och komfort

Möjligheten att sömlöst gå över från ett bastupass till en uppfriskande dusch förbättrar avkopplingsupplevelsen vilket eliminerar besväret med att ta sig fram och tillbaka mellan olika byggnader. Tillgången till en toalett säkerställer komfort, undviker störningar under avkoppling eller behovet av att planera bastupass runt badrumspauserna.

 

Att ha en toalett och dusch integrerade i en fatbastu ger en holistisk, bekväm och lyxig spaupplevelse vilket bidrar till hygien, avkoppling och allmän njutning. Det maximerar användbarheten av utrymmet samtidigt som det potentiellt tillför värde till fastigheten vilket gör det till ett genomtänkt övervägande för dem som planerar att installera en fatbastu.