Vad kan du göra åt en stel kropp?

Stelheten i kroppen känns kanske som mest på vintern då knarriga knän tycks sjunga i kapp med gnissel från kängor i snö och is. Fast stel kropp kan man lida av året om. Om du stönar när du böjer dig ner för att plocka upp något från golvet så är du stel. Måste det förbli så? Nej! Vi tar en titt på saker du kan göra åt en stel kropp.

Bli bättre på att få massage

Idag vet vi att massage är bra för en stel kropp och för mycket annat. Om du ser till att skapa en massage rutin som är regelbunden så kan det göra stor skillnad. Det kanske innebär att du går till en klinik och får massage, att en massör kommer till din arbetsplats, eller att du börjar använda dig mer av massageverktyg som massagedynor i vardagen.

Det går ju att boka in massage på jobbet, hemma såväl som för särskilda event. Massagen är nästan alltid uppskattad av alla och det är inte så svårt att dela på kosnaden med andra som också upplever att de börjar bli för stela.

Det har forskats så mycket om massage och idag vet vi att till och med hjärnan mår bra av massage! Om du har ont i knät efter att suttit, har problem med ont i ländryggen eller lider av ögonmigrän så ingår massagen i de tips du kan få för att börja må bättre.

Det handlar om fysiskt och mentalt välmående som kan göra så stor skillnad för en stel kropp. Om du kombinerar din träning med massage så kan det göra underverk. Efter att ha tagit en rask promenad eller kört ett ordentligt fys-pass så masserar du de muskler och leder som har fått jobba för att motverka stelhet och värk.

massageverktyg

Öka på blodcirkulationen

När vi sitter eller ligger stilla länge så kan det leda till att vi känner oss stela. Genom att röra på dig regelbundet kan du motverka stelheten i kroppen. På jobbet kan det innebära att du behöver stå upp och jobba och inte bara sitta.

Trots att vi numera är väl medvetna om att stillasittandet kan vara skadligt så är det svårt att ändra den här vanan. Det gäller att jobba aktivt med sådant som gör att du rör dig mer. Kanske en ny form av stol som kräver att du balanserar eller en ny rutin på jobbet där du måste resa dig och gå till ett annat rum då och då.

Kanske kan du börja gå eller cykla till jobbet eller gå i trappor istället för att ta hissen. Varje gång du rör på dig så bidrar det med blodcirkulation som kommer igång. Din kropp syresätts och du kan få en minskad känsla av att vara stel.

gå i trappor

På vintern då det är kallt kommer ökad rörlighet att leda till att du känner dig varmare. Det är också något som gör att stelhet motverkas. Dina knarriga leder värms ju upp när du ångar på mellan olika ärenden i din vardag.

Bli bättre på att stretcha

Det är också viktigt att motverka stelhet med stretching. Dels är det bra att stretcha i samband med träning. Du behöver inte mer än några minuter för att det ska ge resultat. Man måste inte bara stretcha i samband med träning.

Om du just nu sitter och surfar på din dator eller mobil. Ta en liten paus. Sträck upp armarna och låtsas att du plockar äpplen. Det här är superbra för stela leder och muskler som har suttit för länge i samma ställning.

Här kan du se några smarta övningar för stel ländrygg: