Ont i knät efter att ha suttit, hur ska jag hantera knäskada?

Du har suttit en lång stund och så ställer du dig upp. Är det inte hemorrojder så är det ont i knä! Det knakar och gör ont under knäskålen eller så känns det som att knät har fastnat. Vad är det som händer?!?

Knäskador är vanliga. Både bland de som idrottar och bland de som sitter still. Faktum är att mycket stillasittande kan leda till problem med värk i höfter, lår och knän. Det här är ju muskulatur som hänger ihop och därmed är det viktigt att se helheten. Vad ska du göra åt ont i knät efter att ha suttit? Vi tar en titt på vad som kan lindra och hjälpa dig vid knäskada…

Men först, vad kan orsaka ont i knät efter att ha suttit eller då du sätter dig på huk…

Vanliga orsaker till att ha ont i knäveck är:

  • Överansträngt knä. Du har helt enkelt överbelastat ditt knä på något vis. Sker ofta bland idrottare.
  • En bakercysta kan leda till svullnad i knä och det kan göra ont då trycket ökar.
  • Du kan ha drabbats av atros, artrit eller mensiskskada.
  • Du har råkat ut för en låsning i knäleden.
  • En blodpropp kan uppstå i knävecket och då kan det göra ont på baksidan av knä och stråla ner mot vaden.

ont i muskelfästet ovanför knät

Du kan prata med en läkare redan idag bara för att se om det kan vara farligt att du har ont i knät efter att ha suttit. Kontakta Kry redan nu från din mobil och prata med en läkare som kan guida dig vidare. Alternativet är Doktor som också fungerar direkt från din mobil.

 

Bli undersökt för att utreda vad som är fel

Nu ska du inte bli rädd och tänka att smärta på insida av knä är samma sak som en allvarlig knäskada. Precis som att du rådgör med en läkare eller naprapat då du har ont i ländryggen så bör du utreda vad som orsakar att du får ont i knät efter att ha suttit.

Om det känns som att ditt knä hakar upp sig och du ofta får ont under knät kanske det rör sig om knäledsartros. Det är inget du behandlar enbart med stärkande cykelturer och bättre muskulatur omkring ditt knä!

Om ditt knä viker sig vid belastning kan det vara tal om något helt annat. Det viktiga är att du inte själv-diagnostiserar med hjälp av Dr Google och Dr Problems. Du bör verkligen ta reda på vad knävärken kan tänkas bero på och varför ditt knä inte fungerar som tidigare. Då är du ett steg närmre en bra lösning.

Om du har ett överansträngt knä så är det viktigt att du får veta hur du ska göra för att vila upp det på rätt sätt. Å ena sidan kanske det är bra att du jobbar med att sitta mindre på jobbet, å den andra är det ju inte så smart att lägga mer vikt på ett knä som du har ont i.

ont under knäskålen

Vilka behandlingar kan bli aktuella vid ont i knä?

Det kan bli tal om en rad olika behandlingar beroende på varför du har ont. Ibland räcker det med vila och kanske lite stretching. Ibland kanske du måste få kortisoninjektioner för att ta dig igenom läkningen av en knäskada.

För det mesta blir du ordinerad att vila och du ska se att det kommer att hjälpa. Det känns obehagligt att ha ont i knät men ett överansträngt knä är inte farligt. Det är något som kan gå över av sig självt. Du bör dock betänka om dina knäsmärtor kan ha med din vikt att göra. Om du är överviktig kan det belasta dina knän på ett sätt som till sist leder till problem med värk.

Mer rörelse kan vara bra

Det kan låta som det sista du vill göra när du har ont i knät efter att ha suttit men faktum är att rörelse är bra för dig. Det drar igång blodcirkulationen och kan därmed vara något som bidrar till läkning och mindre smärta. Cykla på din damcykel med lågt insteg till jobbet istället för att köra bil. Tids nog kan detta verka stärkande och minska risken för att du får ont under knäskålen eller ovanför knät när du sitter mycket.

Det finns forskning som visar att knäskador står för 42% av kvinnors idrottsskador och 26% av männens idrottsskador. Men det är alltså inte bara våra idrottare som får de här problemen. Du kan få ont i muskelfästet ovanför knät även av att sitta stilla!

Att bygga upp styrkan omkring knät är viktigt och något som kan vara bra och hjälpa vid knäskador såväl som då du upplever att du har ont under knät. Fast det är viktigt att du undersöker ditt knä. Om värken inte försvinner på någon dag eller två är det verkligen viktigt att du kontaktar en läkare.

Behandla med massage

Om du går till en sjukgymnast som är specialist på knäskador kan det vara så att du får hjälp med stretching såväl som med massage. Massagen kan ges för hand eller med massageapparater. Man måste inte massera direkt där det gör ont. Det är ju som sagt så att knät är nära relaterat till lår och vader samt höfter.

På grund av detta kan det fungera läkande även för ditt knä som gör ont då du till exempel masserar på baksidan av vaden. Det här kräver mer kunskap och om du har ett massageverktyg hemma bör du ta reda på hur du ska använda det på rätt sätt för att inte förvärra din knäskada och få ännu mer ont.

Det kan också vara skönt att använda stöd för knät. Dessa kan både värma och stötta när du rör på dig.

överansträngt knä

Kan du ta smärtstillande?

Ibland måste du använda dig av smärtstillande för att klara av en situation där du behöver läka efter en knäskada. Det finns smärtstillande som också fungerar inflammationshämmande som läkemedel med ibuprofen som ju också används till exempel vid problem med artros.

knäskada