Vad ska du göra för att lyckas uppnå dina mål?

Även om du inte har en bucketlist så finns det förstås tankar i ditt huvud om vad du vill göra. Det kan vara saker som du vill få gjorda idag, nästa vecka, det här året eller någon gång i livet. Med en stressig vardag är det inte säkert att du ens hinner tänka igenom hur du ska uppnå dina drömmar och mål. Det här är ett problem som många delar med dig.

Det är många svenskar som har en stressig vardag. Barn ska hämtas och lämnas på diverse olika aktiviteter. Det gäller att satsa på yrkeskarriären trots att du egentligen bara har tid att jobba deltid. Lägg till detta att de flesta försöker få tid med kvalitetstid både med partner och barn. 

Allt detta och mängder av andra saker är sådant som vi på något sätt får in på 24 timmar där det också ska sovas lite. För att någonsin komma i närheten av dina mål så gäller det att du börjar planera och slå slag i saken. Detta oavsett om det handlar om att göra slut med en narcissist, bli av med hemorojder eller åka till Kina!

Börja med metoden som kallas för SMART

Du kan testa en metod som kallas för SMART. Det här är en väl beprövad formel som står för Specifik, Mätbart, Angeläget, Realistiskt och Tidsbegränsat. För att få kunskap och för att dyka än djupare in i denna formel så är det viktigt att belysa de fem stegen i SMART ytterligare.

Specifikt

Att målet ska vara specifikt innebär att du ska försöka bryta ner ditt mål i små detaljer. Om du ska åka till Kina så kommer du att bryta upp målet i allt från när, med vem, hur länge och så vidare. Ditt mål kommer då att bestå av flera olika delar som du sedan kan attackera steg för steg.

styrka
1 idag och 5 om två månader…

Mätbart

Att målet ska vara mätbart innebär att du klart och tydligt ska kunna se om målet uppfyllts eller inte. Om du hade som mål att bryta upp med en narcissist så kan du ta en titt på om:

  • Ni fortfarande bor tillsammans
  • Ni fortfarande har kontakt
  • Du fortfarande hör vad som händer med personen
  • Du fortfarande har saker som tillhör narcissisten

Det mätbara målet blir då att du kan svara nej på alla dessa påståenden.

Angeläget

Att målet ska vara angeläget innebär att du verkligen ska vara motiverad och angelägen för att göra det som krävs för att uppnå ditt mål. Du måste vara redo att ta vissa steg som att börja spara pengar till resan, flytta till egen bostad eller gå till en läkare som är proffs på det besvär du upplever.

Realistiskt

Målet ska även vara realistiskt och fullt möjligt att uppnå. Om du sätter upp målet att springa milen på under 25 minuter är inte speciellt realistiskt. Detta med tanke på att nuvarande världsrekordet från 2020 är på 26:11 (Joshua Cheptegei från Uganda är världsrekordhållare år 2022).

målet inte allt
Hur troligt är det att du kommer att klara en vandring i Alperna?

Det är även viktigt att ditt mål är tidsbegränsat. Det här är inte som att ha en vag bucketlista som du blir inspirerad av. Har du som mål att flytta utomlands innan det nuvarande året är slut, ja då är det 31:a december som är det tidsbestämda målets slutdatum!

Ny energi hjälper dig att uppnå dina mål

Att hitta motivation och inspiration till att uppnå sitt mål är också viktigt. Detta kan införskaffas på mängder av olika vis. Skulle du känna att motivationen tryter så är det alltid bra att påminna dig själv om varför du gör det du gör. Du kan också ta en titt på hur långt du faktiskt kommit för att få mer energi att fortsätta.

Andra sätt att få ny inspiration och motivation på är att besöka webbplatser som forca.nu, knäck.nu och busenskanot.se. Det här är exempel på sajter som svarar på vanliga frågor och som har inspirerande inlägg om kända och okända personer.

Just att följa andra människor som delar med sig av sina liv online kan ge dig härlig energi. Den kan du få via deras sociala medier som YouTube, Instagram och Facebook. En kul film, ett glatt inlägg och liknande kan vara det som gör att du orkar dra ihop en nyttig middag igen för att nå ditt mål om att bli frisk eller att lägga en hundralapp till i dosan med sparpengarna för Kina-resan!