Hur knäcker man en narcissist?

Frågan om hur man knäcker en narcissist är egentligen lite bak och fram. Om det är så att du inte kan avsluta din relation med en narcissist är inte målet att knäcka den här personen. Han eller hon är redan knäckt. Det handlar istället om att bygga upp dig så att du klarar av att hantera en narcissist utan att gå under. Det kan låta märkligt, men du kan faktiskt leva ett lyckligt liv trots att du tvingas kommunicera med en narcissist varje dag. Det handlar inte om att överlista en narcissist för att du ska må bättre. Istället ska du fokusera fullt ut på dig själv och hur du ska vara stark trots allt det skräp och knas som kommer från den kära narcissisten.

Ta hand om dig själv och få det stöd du behöver nu!

Du kan boka ett möte med psykolog redan idag med Kry.se. Det är sant att det inte är du som är störd men inse att du kommer att behöva stöd för att orka med livet med en narcissist. Du kan klicka här för att se närmre på hur Kry.se fungerar! Du kan också få kontakt med en psykolog via Doktor.se. Klicka här för att se hur detta fungerar! Ta ett första samtal och få äntligen det bekräftat att du går igenom en tuff situation med den här personen. Lär dig mer om vad du kan göra för att skydda dig. Det behöver du oavsett om du bestämmer dig för att lämna narcissisten eller om du inser att du måste klara livet tillsammans med den här människan.

Hur fungerar en narcissist?

Narcissisten är i grund och botten väldigt osäker och söker hela tiden bekräftelse. Den här typen av personer kan säga saker som får det att framstå som att de tror att de är störst, bäst och vackrast men innerst inne känner de precis tvärtom. Om du undrar hur du knäcker en narcissist är det antagligen så att du nu har rollen som boven i dramat. Du får hela tiden höra hur du förstör personens liv och det går aldrig att göra något rätt. Saken är den att det inte är så viktigt hur en narcissist fungerar utan vad du gör med det som du utsätts för av personen rent verbalt.

Lär dig sortera och separera

Till att börja med är det viktigt att du börjar sortera och separera mellan fakta och känslor. Det är ett måste för att kunna hantera en narcissist. När du får en kommentar som att: – Du är dum i huvudet och gör alltid fel jäkla idiot! ska du tänka: Vad är fakta och vad är känslor? Fakta är att narcissisten just har sagt ovanstående. Känslor kan vara allt från ledsenhet till ilska. Nu bör du nysta lite. Ställ dig själv frågor som om du verkligen är en idiot och vem det är som bestämmer om du är det eller inte. Du kommer antagligen att inse att fakta faktiskt inte alls är vad narcissisten säger och nu kan du börja jobba med hur du vill känna. Det är nämligen du som bestämmer vad du ska känna men det är klart att du kan behöva hjälp. Ett sätt är terapi. Ja, det är du som behöver terapi, inte dumgubben eller dumgumman som alltid är elak. Det är ju precis vad narcissisten säger till dig och här har han rätt. Ge narcissisten rätt och hitta en bra terapeut för nu ska du bygga självförtroende och bli bättre på att se vad som är fakta och vad som är känslor!

Sätta gränser och säga nej

Det är otroligt viktigt att börja sätta gränser och säga nej när du försöker kommunicera med en narcissist. Det här kommer inte att gillas men du måste göra det för att överleva. Personen som just nu promenerar över ditt hjärta som om det vore en trottoar kommer att lära sig. Många gånger behöver du inte säga någonting. Du behöver inte överlista narcissist med ord. Var bara tyst och gör det du vill. Personen kommer ändå inte att lyssna på dig så det finns ingen anledning till att diskutera. Om det skulle bli fysiska hot och våld när du säger nej är det givetvis inte så enkelt att du kan stanna kvar i relationen och lära dig hantera en narcissist. Då är det snarare dags att ta dig därifrån tillsammans med eventuella barn som också är i fara.

Ta pauser från personen

När du lever med en narcissist blir det lätt intensivt och det är viktigt att du tar pauser. Det kan vara så enkelt som att du inte ser på varje whatsapp du får från personen då det kommer. Bestäm dig för när du är tillgänglig och när inte. Det här är också ett sätt att sätta gränser. Res bort om du kan och spendera tid med personer som du trivs och känner dig lugn med. Behåll din egna värld för dig själv. Dela inte dina vänner och samtal med narcissisten som då genast kommer att använda detta för att hävda sig. Du behöver en egen värld där du kan hämta andan för att klara av livet med personen som försöker luta sig mot dig med elakheter.

Fast notera:

Prata inte om narcissisten med dina vänner som inte vet hur den här personen ska hanteras! Det kan leda till att du får ännu större problem på grund av dåliga råd eller att du känner dig totalt nere då ni sitter och ältar hur hemskt du blir behandlad. Kom ihåg Det handlar inte om att försöka ändra på narcissisten utan om att ändra på dig så att du kan leva med den här personen oavsett vad den säger till dig.

Bryt mönstret

Om du vill knäcka en narcissist är det dags att bryta mönstret där du hela tiden är hjälparen till offret som använder dig som en pall för att komma lite högre och må bättre. Lyssna men svara inte. Påminn dig själv om att det personen säger faktiskt inte har något med dig att göra. En gyllene regel är att personer alltid pratar om sig själva. Om han säger att du är dum vet du vad han menar och även om han menar att du är dum kan det ju kvitta eftersom du mycket väl vet hur smart du är och inte ser honom som domare av detta. Det här fungerar också för dig som undrar hur du hanterar en narcissistisk mamma. Du behöver inte svara på hennes utspel. När du bryter mönstret och slutar med dina vanliga svar kommer du att inse att det många gånger, om inte alltid, är totalt onödigt. Ditt svar förväntades ändå inte då narcissisten höll sin monolog.

Har ni en framtid tillsammans?

Om ni just har träffats kan det vara klokt att backa ur såvida du inte ser det hela som en möjlighet att växa som människa. Då är narcissisten en av de bästa utmaningar som du kan få! Om ni redan bor ihop och kanske har barn bör du försöka få hjälp. Återigen, inte med att förändra narcissisten utan med att bygga upp dig. Det är genom att förändra dig själv som du kan hamna i en sist där du faktiskt inser att du vet precis hur du ska överlista en narcissist. Du kommer inte längre att lägga vikt vid vad hon säger och du kan kommunicera med narcissist på dina egna villkor. Det är möjligt men du behöver hjälp så hitta en terapeut eller psykolog med lång erfarenhet. Om narcissisten insisterar på att du behöver hjälp kan du ju passa på att se till att han betalar för den. Det vore ju inte så dumt.