Vad kan jag göra åt tunnhårighet? 5 lösningar för håravfall

Att förlora hår är kanske inte lika plågsamt rent fysiskt som att ha hemorrojder men visst kan det vara minst lika smärtsamt mentalt sett. Om du känner dig stressad av att ditt hår blir tunnare för varje dag är det dags att göra något åt saken och lösa problemet!

Vi ser på 5 möjliga lösningar som kan vara mer eller mindre aktuella för dig. Men först, varför blir du tunnhårig?

Orsaker till tunnhårighet

Det finns en rad olika saker som kan leda till tunnhårighet. Det handlar inte bara om ärftlighet. Ibland kan det helt enkelt vara så att du förlorar hår till följd av sjukdom.

Några vanliga anledningar till tunnhårighet är:

  • Du behandlar ditt hår för mycket mer permanent, färgning och mer.
  • Du använder hårprodukter som inte är bra för ditt hår som extrema varianter av hårsprayer.
  • Du får inte i dig tillräckligt med vitaminer som D, järn och folsyra.
  • Du stressar så pass att du både får ögonmigrän och tappar håret!
  • Du har för tajta frisyrer så att håren dras ur huvudet.

Hormonella förändringar som sker under graviditet kan också leda till att du tappar hår och för män så vet vi ju att det är en naturlig del av åldrandet för män att börja tappa hår.

Vad kan bromsa utvecklingen eller ge dig håret åter – 5 lösningar

  1. Hårtransplantation

Det är kanske framförallt män som väljer hårtransplantation då det kan vara svårt att dölja flinten på ett naturligt sätt med frisyrer. Men även kvinnor använder sig av denna metod då en kal fläck har uppstått och det inte längre finns några hårsäckar för nytt hår på plats.

  1. Medicinering

I vissa fall går det att använda sig av medicinering mot håravfall. Om detta kommer att fungera beror på orsaken till håravfallet. Om det bara är så att håret inte längre växer men hårsäckarna finns på plats kan medicinering med mediciner som Rogaine fungera.

kvinna tappar hår

  1. Massage av hårbottnen

Om du ser en man som sitter och gnider sig över huvudet så vet du varför. Han försöker få tjockare hår igen med massage av hårbottnen. Det här är inte en skröna. Tanken är att du med stimulerad blodcirkulation förbättrar hårsäckarnas hälsa och aktivitet. Dessutom har du inget att förlora på att försöka för det är inte farligt att massera hjässan.

  1. Volym-schampo

Du kan också testa ett schampo som är till för hår som förtunnas. Det finns särskilda volymschampon som gör att ditt hår ser fylligare ut. Det här kan fungera när det inte rör sig om en kal fläck utan snarare att det blir glesare mellan håren.

  1. En stressfri livsstil

Istället för att försöka ta reda på hur det fungerar med alkoholförbränning kanske du ska ställa bilen och sluta stressa! Om du stressar både till vardags och till fest kan det påverka ditt hårs hälsa. Slappna av och dra ner på stressen för att få tjockare hår.

Bonustips

Du kan också se lite på alternativa metoder som aromaterapi och oljor som är särskilt till för att stimulera dina hårsäckar. Lavendelolja är ett exempel på en essentiell olja som tycks fungera för folk som har begynnande flint. Det finns till och med studier på djur som bekräftar detta!