Alkoholförbränning – När kan jag köra?

Du kanske inte ens hade räknat med att det skulle bli vin men så slank det där glaset ner och nu måste du köra hem. Men kan du det? Om du ställer frågan när kan jag köra så vet du kanske inte hur det fungerar med förbränning av alkohol. Inga problem, Problems.se ska bena ut det där med alkoholförbränning åt dig. Läs vidare!

Alkoholförbränning rent allmänt

En tumregel är att vi bränner 2 cl alkohol per timme. Det här är bara en uppskattning av alkoholförbränning eftersom din förbränning av alkohol kan påverkas av den dryck du drack såväl som din kroppshydda.

Det går inte att få till snabbare förbränning av alkohol så du kan hoppa över konstiga husmorstips för detta! Det är förstås så att mer mat i magen sänker promillehalten men det betyder inte att du är redo att köra bil efter en brakmiddag.

Här har du en tabell med uppskattningar som Systembolaget har gjort för typ av dryck för en person som väger 70 kg. Om du ställer frågan när kan jag köra bil kan det vara en fingervisning. Men det är klart att du får mer exakt information med ett alkotest som du kan ha hemma eller i bilen när frågan dyker upp.

Dryck och antal cl

När kan jag köra bil?

Lättöl på 33 cl

1 timme 

Folköl på 50 cl eller 33 cl

1,5- 2 h timmar

Folköl 50 cl 3,5%

2 - 2,5 timmar

Starköl 33 cl

2 - 2,5 timmar

Starköl 50 cl

3 - 4 timmar

Glas vin 12%

2 - 2,5 timmar

Glas vin 13%

2 - 2,5 timmar

Flaska vin 13%

11 - 12 timmar

Sprit 4 cl

2 - 2,5 timmar

Halv flaska sprit

16 - 17 timmar

Källa till tabellen är Systembolaget.

Om du väger mindre eller mer än 70 kg kanske du inte kan räkna ut alkohol halt i din kropp på detta sett. Men det är som sagt en fingervisning. Helst bör du antingen testa dig eller låta bli att köra. Ta taxi och hämta bilen imorgon. Det är inte värt det att åka dit för rattfylla på grund av att du drack ett glas öl och körde hem för snabbt därefter!

När är jag nykter?

Det här är verkligen en viktig fråga i sammanhanget. Det räcker nämligen inte att känna till hur lång tid alkoholförbränning tar. Det kan ta dubbelt så lång tid och mer att bli nykter. Din förmåga att köra bil kan vara nedsatt trots att du inte har alkohol kvar i blodet.

Håll koll på alkoholförbränning och hur du känner dig

För att köra säkert och undvika rattfylla är det smart att hålla koll på när du dricker och hur mycket. Var också medveten om hur du känner dig. Är du väldigt trött och kanske lite vinglig är det bättre att du låter bilen stå. Detta trots att du bara drack ett mindre glas vin och det har gått flera timmar sedan dess.

Du är körklar när du är alkoholfri och nykter, kom ihåg det!

Går det att lita på alkoholtester?

Det går att köpa engångstester för att se när du kan köra bil och det finns även digitala alkoholmätare som du kan använda regelbundet. Som regel får du vad du betalar för. Viss felmarginal får du räkna med då du använder ett billigt engångstest.

Men även lite mer avancerade alkomätare kan ju ha fel helt enkelt för att du inte är nykter. Det är sunt förnuft som gäller. Du kan räkna ut alkohol i blodet men kanske inte själv kan avgöra om du verkligen är nykter. Om du måste ställa frågan är det frågan om du är det.

Kvinnor får vänta längre än män på att kunna köra

Det kan tyckas vara orättvist men så är det faktiskt. Är du kvinna ska du veta att du på grund av en större fettvävnad har en kropp som tar längre tid på sig att förbränna alkohol. Dessutom väger kvinnor normalt sett mindre än män och det påverkar. Om du inte väger 70 kg som uträkningen av alkoholförbränning från Systembolaget räknar med får du lägga till mer tid.

Här kan du se Systembolagets uträkning i videoformat: