Vad är VPS och varför ska jag använda VPS?

En VPS server är i grund och botten en virtuell server. VPS står för Virtual Private Server och ska inte förväxlas med VPN som används som en form av ID-skydd för dig när du surfar online med dator eller mobil enhet.  VPS servrar kan vara väldigt enkla att använda just för att de inte är lika bundna till en fysisk server och dess resurser som traditionella lösningar är.

Vad är VPS?

VPS är dock inte utan fysisk server. Med VPS server så menas det att du får en del av en fysisk server som du kommer åt virtuellt. Du kommer att få betala för denna del som du använder i likhet med en server som är helt fristående.

Webbhotell jobbar ofta med VPS-lösningar för sina kunder eftersom de är kostnadseffektiva. Som kund så kommer du inte på något vis att blandas ihop med andra som också använder sig av VPS server på samma fysiska server som du.

I grund och botten kan vi säga att en VPS server är en server i en server som du lätt kan anpassa efter dina specifika behov.

Operativsystem för VPS kan vara:

 • Windows
 • Linux
 • Fedore
 • Debian
 • CentOS

Vad är nyttan med VPS?

VPS är en populär lösning av flera skäl. Det råder inga tvivel om att serverlösningen kommer att påverka hur du lyckas med ditt webbprojekt men samtidigt finns det säkert en budget att hålla sig till. Med VPS går det att få en effektiv och skräddarsydd lösning utan att betala en förmögenhet för detta.

Några viktiga fördelar med VPS är:

 • Du kan själv sköta mjukvaran på din VPS server.
 • Det är lätt att justera servern så att den ger mer kraft med mer minne eller kanske högre processorkapacitet.
 • Det är lätt att skala upp eller ner så att du får precis rätt mått för ditt webbprojekt.
 • Lösningen är väl etablerad och i stort sett varje seriöst webbhotell kan hjälpa dig med VPS.
 • Med VPS hosting så påverkas inte din sajt av det som händer på andra sajter så som är fallet med delad hosting.

När är VPS server ett bra val?

Om du har en enkel hemsida där du listar tvättsymboler eller mest skriver inlägg om ditt liv så är VPS inget för dig. Du kan gott fortsätta med vanlig delad hosting. Men när din sajt börjar växa och det finns behov av stöd för lite mer avancerade processer så kan det vara läge med VPS.

Låt oss säga att du vill erbjuda en hemsida där det går att hitta graven eller testa alkoholförbränning för att köra. Här kan du behöva mer stöd för avancerade processer och ett bättre minne. Då kan VPS vara en bra lösning för dig.

VPS är bra för:

 • E-handelssajter
 • Interaktiva sajter
 • Sajter som kommer att växa
 • Sajter som inte får störas av andra sajter på samma server

VPS eller dedikerad server

Om du växer ur VPS lösningen så kan nästa steg vara en dedikerad server. Då kommer du att få en server enbart för dig. Den kommer inte att delas med andra som när du väljer vanligt webbhotell eller VPS.

Saken är förstås den att det kostar mer med dedikerad server än vad det gör med vanlig VPS. Du bör alltså ha goda skäl till att skala upp på detta vis.

Summan av kardemumman

VPS servern är en virtuell server som ligger på en fysisk server med andra virtuella servrar utan att påverkas av det som sker på sajterna som finns på de andra virtuella servrarna. Denna lösning är perfekt när du vill ha större kontroll över ditt webbprojekt än vad du kan få med delad hosting på webbhotell.

Med VPS kan du installera den mjukvara du vill ha tack vare att du kommer åt Root på din server. Dessutom kan du skala upp eller ner i enlighet med dina behov och därmed också anpassa de kostnader du har för din hosting på ett effektivt sätt.

Här förklaras VPS på ett mycket enkelt sätt: