Hitta graven – Så gör du för att hitta graven!

Det är väldigt få som begravs i ett mausoleum eller i en grav med gravsten som syns över hela gravgården. Men de flesta som har begravts i Sverige under de senaste århundradena finns registrerade i register. Du kan hitta graven med följande metoder!

Hitta gravplats – Steg 1 – Var är personen begraven?

Förhoppningsvis vet du på ett ungefär var personen du vill hitta gravplats för är begraven. Börja med att se var personen dog. Då kan du uppsöka rätt register för att hitta gravplatser. Tänk också på att många gånger vet släktingar och vänner precis var graven finns. Skicka ut ett mejl eller meddelande på Whatsapp till personer som du vet kände den vars grav du är på jakt efter. Det här kan fungera förvånande bra. Du får kanske redan idag en detaljerad beskrivning för hur du hittar graven. Då behöver du inte söka gravar online!

Steg 2 – Kontakta lokala församlingar

Ofta har kyrkan register över gravplatser. Du kan hitta gravplats genom att kontakta församling och kyrka på orten. Du måste inte vara medlem för att få denna hjälp. Många vänliga själar på dessa expeditioner runt om i Sverige vet otroligt mycket. Här kan du också få hjälp med att hitta gravar i Sverige på gravplatser som är så stora att det tar för lång tid att gå omkring och leta. Det gäller att ha en karta och att gå direkt till rätt plats om du inte vill spendera resten av dagen på gravplatsen!

Steg 3 – Sök efter gravsten

Ett annat sätt att söka gravar på är att använda Gravstensinventeringen. Det här kan du egentligen testa innan du kontaktar församlingar. På Gravstensinventeringen kan du hitta information om gravstenar. Du söker på namn och ort och kan få både information och bild på stenen. Det finns en hel del information på denna sajt som kan leda dig direkt till rätt gravplats. Om du väl har lyckats hitta gravplats med hjälp av denna tjänst online är nästa steg inte svårt. Då är det ju bara att kontakta gravplatsen och ta reda på när den är öppen. Se också till att få förklarat för dig hur du hittar rätt grav när du väl är på plats. Den här tjänsten har gravar registrerade från mitten av 1800-talet så det här lär fungera för många som en kanonbra källa då du gör sök på gravar.
gravar
Det är inte alla som får en antik egyptisk gravplats!

Källor för att hitta begravda i Sverige

Om du känner att du helst vill hitta gravplats utan att blanda in släkt och vänner så kan du försöka med följande källor. Dessa finns online och kan vara ett snabbt sätt att hitta begravda i Sverige.
  1. Hittagraven.se

Om du vill hitta grav i Stockholm kan du få stor hjälp på denna sajt. Här finns gravar på elva av Stockholms största begravningsplatser listade. Besök hemsidan här.
  1. Svenskagravar.se

Det här är en superbra hemsida för att hitta graven. På Svenskagravar.se kan du söka på namn, församling eller ort. Sajten listar 65 av Sveriges kyrkogårdsförvaltningar och många av de stora svenska städerna finns med. Du kan besöka Svenskagravar.se här.
  1. Gravar.se

På Gravar.se finns nära 2 miljoner gravplatser i Sverige listade. Det här är en sajt som har information från över 1500 svenska begravningsplatser. Här bör du kunna hitta gravar snabbt och lätt. Det är bara att skriva in namn och se vad som föreslås. Sajten gör det möjligt att söka i enlighet med län via en karta som du kan klicka på. Du kan besöka Gravar.se här.
  1. Finngraven.se

Det här är en mindre sajt som har samlat cirka 60 olika församlingar och gravplatser. Sajten är ibland lite trög men du kan testa att skriva in namnet på den i din webbläsare för att se om den är uppe. I sådant fall kan det vara en källa som ger dig mer information.

Ta hjälp av en släktforskare

Om du vill veta lite mer än var du kan hitta graven kanske du vill ta kontakt med en släktforskare. När du vill hitta gravplats som en del av ett försök att få veta mer om familjen är det här en bra väg att gå. De som jobbar med släktforskning är också väl insatta i hur man kan hitta gravar. Det finns smidiga tjänster för släktforskning online där du för en mindre slant kan få lite hjälp. Du kan säga till om att du också vill veta var graven finns så att du kan gå till den. Samtidigt som du får hjälp med att hitta gravplats får du också veta mer om släkten bakom personen som ligger i graven. Det är både spännande och givande. Särskilt om det är en släkting till dig. gravplatser

Var aktiv i släktforskningsforum

Om du blir aktiv i ett släktforskningsforum kan du hitta personer som vet mer. Det är många som är intresserade av att ta reda på mer om sin släkt. De finns på dessa forum. Du kan ta kontakt och skicka ut ett meddelande om att du vill veta mer om en viss person och var han eller hon är begravd.

När det inte finns någon grav

Det händer förstås att du inte kan hitta graven för att den inte finns. Det här kan ske då personen vars grav du letar efter begravdes för så länge sedan att det inte längre finns några vettiga register. Det kan också ske om gravplatsen inte längre är ordnad och under proper skötsel. Gravrätten gäller inte för evigt. När en gravsten inte sköts kan gravplatsen faktiskt till sist plocka bort den. Då är det svårare att hitta graven. Fast information är ju inte borta. Den finns fortfarande i något register. Men ge inte upp! Om det inte tycks finnas någon grav gäller det att sätta in en extra växel. Du behöver experthjälp och den kan finnas hos församlingar eller stadskontor. Det kan ju till exempel vara så att en gravplats har gjorts om och då måste du få information om vad som hände med gravarna. Vissa gravar får ligga kvar och sedan öppnas de, se här: Om det inte finns någon grav kan det ändå vara så att du till sist hittar den. Ha tålamod och dra i alla möjliga trådar. Se det hela som ett historieprojekt såväl som ett äventyr där du försöker finna begravda i Sverige på platser som ingen längre tycks känna till!