Vilken katt fungerar bra som inomhuskatt?

Tänkte du köpa en katt som present till flickvän? Kanske inte bästa valet av present för djur är i linje med att skaffa barn och du lär ju inte överraska henne med ett adoptivbarn! Oavsett om du ska ge en katt till en annan person eller bjuda hem den till ditt hushåll är det viktigt att du beaktar om det ska vara en inomhuskatt eller inte.

Det finns fördelar med att ha katt inomhus men det är viktigt att katten är med på noterna. Du kan till exempel välja brittisk korthår som är känd för att klara livet i en lägenhet galant. Den kommer inte att riva ner saker från bord och bänkar. Den ligger sådär fint i soffan och myser när du kommer hem.

Utöver det brittiska korthåret kan du satsa på:

  • Perserkatt
  • Russian blue katt
  • American Curl
  • Ragdoll

Har du tid för katten?

En inomhuskatt bör vara självständig men det betyder ju inte att du kan ignorera den hur som helst. Det finns riktlinjer från Jordbruksverket som gör gällande att katten ska ses till minst två gånger per dag. Åker du bort får du be en granne om att komma och mata och prata.

Tänk på allergi också

Dina tvättsymboler talar inte om vilka tyger som drar på sig mest katthår men du bör beakta detta. Särskilt om du inte är säker på om någon i ditt hushåll kan vara allergisk. En inomhuskatt fäller ju allt hår inomhus. Det kommer att sitta på soffor, stolar, mattor och dina kläder.

Om du inte vet om någon är allergisk bör du först testa med en lånekatt eller helt enkelt ta med hela familjen på ett långbesök hos en familj som har kattsorten ni är intresserade av.

Detta är verkligen smart att göra om du inte vill stå med en katt utan hem kort efter att den flyttat in hos er. Då har du problems!