Vänligen notera att det här är en vägledande artikel med information som är till för att ge dig möjliga lösningar för dina problem. Den ersätter inte en läkares råd och instruktion. Om du är orolig för din hälsa bör du rådgöra med din läkare!
5 steg för behandling av ont i ländryggen
Här är det som du kan göra just nu för att bli av med värken i ländryggen.
- Smärtstillande läkemedel
Det finns flera smärtstillande preparat som är receptfria. Du kan ta receptfria smärttabletter som ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.
Det här är preparat som både lindrar smärtan och verkar antiinflammatoriskt. Det kan vara särskilt bra när du har ont i ländryggen på grund av en inflammation.
Det finns också smärtstillande salva som är receptfri. Du kan till exempel använda dig av Voltaren (FASS) som lindrar smärta och har inflammationshämmande effekt.
- Fysiska övningar
Du kan också göra vissa fysiska övningar för att få bukt med värken och stelheten som kommer med den. Redan när du börjar känna att ryggvärken i ländryggen är på gång kan du lägga dig ner på rulle av skumgummi och rulla fram och tillbaka över den. Det här kan faktiskt sätta stopp på utvecklingen och drastiskt minska hur ont det kommer att göra!
Dessutom kan du rulla på rulle när det väl gör ont för att må bättre. Lär dig också andra övningar som att krypa ihop som en boll och stretcha för att minska på värken. Det är också bra att röra på sig. Även om det känns svårt att vara ute och gå kan en kortare promenad faktiskt vara det som gör att blodcirkulationen kommer igång och du får snabbare läkning.
- Kyla och värme
Testa att rikta kallt vatten med duschen och sedan växla till varmt över området som värker. Det här är ett tips som ofta ges inom idrotten och som också fungerar på annat som benhinneinflammation och ont i muskler efter träning. Med is kan du också få kylan som drar ner på värken men var försiktig med att inte överdriva.
- Massage och zonterapi
Massage och zonterapi är också sådant som kan fungera mot ryggont. Du kan till exempel använda en massagepistol för att rikta den mot punkter på fötterna som stimulerar platserna i ryggen där du har ont. Det här kan ge smärtlindring och även verka förebyggande mot återkommande värk. En professionell naprapat kan också behandla dig med massage och stretching för att få värken att släppa.
Idag finns det massagepistoler och andra massageverktyg som är gjorda för hemmabruk. Det här är något som du kan prova nu på en gång. Tänk bara på att jobba försiktigt med verktyget. Detta särskilt då du väljer en professionell modell som är kraftfull.
- Inga lyft!
Det här är otroligt viktigt. När du får ont i ländryggen ska du undvika att lyfta. Det kan förvärra situationen rejält. Låt andra lyfta åt dig och försök också att undvika att göra böj. Om du ändå måste plocka upp något bör du sätta dig ner på huk för att lyfta hellre än att böja dig. Håll det du lyfte tätt mot kroppen.
Vad är ont i ländryggen eller Lumbago som det också heter?
Lumbago, eller ont i ländryggen, är ett generellt begrepp som beskriver ryggont i den lägre delen av ryggen. Värken kan sitta på mitten eller på olika sidor. Dessutom finns det varianter där smärtan kan stråla ner i ben.
Ont i ländryggen börjar normalt sett med en svagare värk som sedan blir mer intensiv. Dessutom brukar denna värk gå hand i hand med trötthet. Om du belastar ryggen som vanligt eller mer då den svaga värken inträffar brukar det ganska snabbt bli värre.
Lumbago är samma sak som vanligt ryggont och kan inte ses som ett akut tillstånd även om det kan göra väldigt ont. Alla kan drabbas av ont i ländrygg men det är särskilt vanligt bland personer som ofta måste lyfta tungt och dessutom böjer sig i olika riktningar på ett oförsiktigt sätt.
Det finns flera symtom för Lumbago och alla är inte samma sak som ont i nedre delen av ryggen.
Symtom som kan innebära att du har Lumbago är:
- Smärta som strålar ner mot benen
- Muskelryckningar
- Stelhet
- Värk
- Det gör ont vid tryck mot området
- Svårigheter att gå på normalt sätt
Det är inte så att du måste ha alla symtomen för att det ska räknas som ländryggsont. Men det är också ganska vanligt att uppleva flera samtidigt. När du känner av flera av symtomen är det tal om akut lumbago och då kan du faktiskt behöva få läkarvård för att klara av situationen.
Behöver du söka vård när det gör ont i ryggen?
Börja med att följa de 5 stegen beskrivna ovan. Om du efter två veckor har lika ont och inget händer bör du ringa din vårdcentral. Detta särskilt om du är i övre medelåldern (55 år och upp).
Akut vård kan bli aktuellt om du upplever:
- Att du inte kan hålla tätt eller helt enkelt inte känner att du behöver kissa
- Att du upplever stickningar eller domningar i dina ben
- Att känseln i ändtarm och könsorgan har avtagit
- Att du får plötsligt ont efter att ha varit med om någon form av olycka
- Att det gör ont i magen
- At det gör ont i bröstkorgen
- Att du har feber
Du kan alltid ringa för att få råd av en sjuksköterska eller läkare. Tänk aldrig att det är fånigt för det kan finnas saker som faktiskt kräver akutvård trots att det inte verkar så farligt med det ryggont du upplever.
10 frågor och svar om ryggont
Här är nåra mycket vanliga frågor om ryggbesvär och svaren som kan vara intressanta att se på om du har ont i ryggen.
- Kan alla få ryggont?
Ja, vuxna och barn kan få ont i ryggen. Det har olika skäl och kan till och med vara mentalt betingat. Ont i ländryggen är mycket vanligt och behöver inte betyda att den som har ont lider av något som kan vara farligt.
- Vad kan ont i ryggen bero på?
Det kan bero på att du har rört dig på ett sätt som lett till inflammation. Ansträngningar kan också leda till ryggont. Det finns också allvarligare anledningar till att ha ont i ryggen men då har du ofta andra typer av symtom som skvallrar om att det är dags att söka hjälp.
- Hur länge har man ont i ländryggen?
Det kan vara allt från några dagar till flera veckor. Det här beror på varför du har ont och vad du gör åt saken.
- Kan ryggvärk vara cancer?
Ryggvärk kan vara ett symtom. Ländryggs värk är dock i sig inte samma sak som trolig cancer.
- Varför gör det ont i ryggen när jag hostar?
Om du har ont i ryggen mellan skulderbladen kan det mycket väl bli så att en hostning får dig att känna av detta mer. Hostningen gör att du spänner muskler och rör på kroppen på ett sätt som får dig att känna av ett område i ryggen som är inflammerat eller på annat sätt skadat. Dessutom kan ständigt hostande leda till att du får träningsvärk i muskler som du spänner då du hostar.
- Vad beror ryggont på?
Det beror på att du har inaktiva muskler, att du har tröttat ut musklerna i ryggen, att du har suttit för mycket eller att du har utsatt din kropp för stress.
- Vad heter ont i ryggen på engelska?
På engelska heter ryggont back pain. Lumbago används också på engelska för att beskriva ont i ländrygg.
- Vad hjälper mot ont i ryggen?
Smärtstillande medel, stretch, naprapati, vissa rörelser och vila från att bära tungt.
- Varför gör det så ont i ryggen på gravid?
Som gravid kommer du inte undan att bära och det är något som kan trötta ut ryggen rejält. Särskilt om du har dålig hållning och inte särskilt starka muskler till din hjälp.
- Ska jag träna med ont i ländryggen?
Du måste känna efter. Om du upplever att du får mindre ont av att röra på dig kan det vara det värt. Men var försiktig med dina rörelser och undvik böj och lyft.
10 fakta om ryggont
Det finns en massa spännande att säga om ryggvärk. Här ska vi ser på några intressanta fakta som du kanske inte kände till sedan tidigare.
- Ryggbesvär är en massa olika saker
När man talar om ryggbesvär handlar det inte bara om ont i ländryggen. Det kan också vara ont mellan skulderbladen, ont i nacken, ont på mitten av ryggen och mer.
- De flesta blir bättre snabbt
Undersökningar har visat att över 85 procent av de som lider av ont i ländryggen blir bättre inom några dagars tid med mycket enkel behandling.
- Rörelse är bästa botemedlet
Det finns de som menar att rörelse är bästa botemedlet mot ont i nedre ryggen. Det gäller att hålla igång trots att det gör ont för att snabbare bli bättre.
- Vanligt bland atleter
Det är mycket vanligt med ont i ländryggen bland atleter. Det beror på den stress som den som tränar mycket utsätter kroppen för.
- Stillasittande och ryggont
Det tycks finnas ett samband mellan stillasittande och ryggvärk. I takt med att fler och fler sitter stilla dagen lång är det också fler som får ryggproblem. Det kan alltså vara värt att ta pauser från sittandet.
- Studier visar att varierad träning är bäst
Det finns studier som visar att bästa botemedlet mot ryggvärk är varierad träning. Du bör syssla med konditionsträning såväl som stretching och styrketräning för att få en stark och smärtfri ländrygg.
- Samband med svaga ryggmuskler
Det tycks finnas ett samband mellan ont i ländryggen och svaga muskler i den nedre delen av ryggen.
- Ryggont och depression
Det har också visat sig att det kan finnas ett samband mellan depression och ont i ländryggen.
- Många får problem på jobbet
Det är väldigt många med ländryggsproblem som drabbas på jobbet. Det beror på att de måste lyfta på jobbet och det är detta som leder till ryggvärken.
- En stor anledning till sjukskrivningar
Idag är en vanlig anledning till att folk inte kommer till jobbet ryggvärk.