Hur kan jag lära barnet att cykla snabbare?

Barn vill lära sig att cykla men vuxna är inte alltid så sugna på att lära ut denna konst. Om du har ont i ländryggen eller kanske ont i knä känner du inte för att springa böjd bredvid ditt barn på cykel tills det finner balansen. Så hur löser du detta problem?

Så lär du barnet att cykla på kortast möjliga tid

Till att börja med ska du ha en bra barncykel för syftet. Om barnet är under 3 år är en springcykel en bra start. Du bör inte ta en liten damcykel och låta barnet börja på denna. Det viktigaste är att barnet kan ha kontakt med marken med fötterna när de inte är på tramporna.

Enligt forskare är barn redo att lära sig cykla vid 5-6 års ålder. Men ditt barn kan vara yngre och ändå redo. Om barnet ber om att få en riktig cykel så kan det vara klokt att köpa en riktigt låg cykel.

Gör följande:

  • Sänk sadeln hela vägen ner
  • Ta bort stödhjul
  • Se till att barnet kan sitta på sadeln och ha båda fötterna stadigt i marken
  • Låt barnet skjuta sig fram som på en balanscykel
  • Visa hur tramporna fungerar
  • Låt barnet göra ett eller två tramp och sedan skjuta på med fötter igen

Du kan sitta på en stol och ta det lugnt medan ungen jobbar på att hitta balansen på cykeln. Det kommer inte att ta lång tid!

När barnet väl har lärt sig trampa fram så går det att cykla tillsammans på säkra platser för att öva på olika underlag och kanske särskilda cykelbanor.

Viktigt att tänka på

Säker cykling för barn innebär flera saker. Att du hjälper barnet att hitta balansen på ett tryggt och säkert sätt där barnet själv styr över hur länge fötterna är på tramporna är en investering i säkerhet.

Utöver detta så är det förstås bra att barnet har hjälm på sig. Detta är inte ett lagkrav men något du vill vänja barnet vid från ung ålder. Du kan också se till att cykeln har broms i tramporna. Detta är normen för små cyklar men kolla upp det. För många barn är det mycket lättare att lära sig bromsa på detta vis än att använda händer för handbroms.

Var också noga med att välja en lämplig plats att börja cyklingen på. Det kan vara en fotbollsplan som är inhägnad, en skolgård eller kanske en parkering om den är tillräckligt stor och inte trafikerad.

Lycka till och kom tillbaka till Problems.se när du har fler problem att lösa!