Är skvaller ett problem i vårt samhälle?

Hur du ser på skvaller beror en hel del på vem du är och vad du gör. En del menar att de inte alls har något intresse av skvallerpress men de vet minsann allt om Zlatan. Det är mänskligt att ha ett intresse för andra människor och det särskilt de som syns och märks mycket, det vill säga kändisar.

Men är detta eviga skvaller om kända människor på TV och i tidningar bara bra eller kan det vara ett problem i vårt samhälle?

Konsumtionen av skvaller är daglig

En sak är säker. Många konsumerar skvaller dagligen. Dels via vänner och bekanta och dels med telefon och dator. Om du pendlar med tåg och buss så kanske du surfar in på en portal med olika typer av nyheter och texter. Du kan se mer info om den här för att inse att det ändå är ganska vanligt att blanda skvaller om kändisar med lite knasiga inlägg som bara får dig att skratta och må bra.

Den här typen av sajter kan ju inte ses som ett problem. De är ofta snälla och är mest till för att du ska roas när livet känns för tråkigt eller då du behöver tips för en enkel middag innan du når slutstationen.

Det finns positivt skvaller

Nu ska det sägas att allt skvaller inte måste vara negativa eller uppseendeväckande saker om kända personer. Ibland är skvaller helt enkelt information av olika slag som rör mer än personer och deras liv. Det kan du se på skvallra.se där det till exempel finns information om vardagliga bestyr som hur länge äggen ska kokas, tips på hur man säger upp sig och Black Friday.

Den här sajten har också artiklar som fördjupar sig i personer som Morgan Johansson och David Dencik. Där kan vi diskutera om det är rent skvaller eller mer än så. Något som kändisar ofta inser är ju att folk vill veta mer. Det ingår i rollen att vara musiker, skådis eller programledare och det är något som man får ta.

Skvaller behöver ju inte vara dåligt när det är information som kan ge läsare ett mervärde. Om en känd person delar med sig av sitt besvär med ont i ländryggen och hur detta har behandlats är det ju bra skvaller. Det är den typ av information som kan leda till att de som läser också man må bättre och känna sig mindre ensamma med sina problem.

skandal

Numera är skvaller blixtsnabbt

Vi lever ju i en tid då ingen går och väntar på nya löpsedlar för att få det senaste skvallret. Om du är på jakt efter ett nytt jobb använder du dig av en sajt som frilansjobbarna.se där du genast får informationen du behöver. Detta oavsett vilket yrke det rör.

På samma vis fungerar det vad gäller information om resor, underhållning och politik. Det här med att vi kan få veta det vi vill veta supersnabbt kan ses som något av ett problem. Det är ju en del av problematiken med den moderna teknologin. Det är bra att få veta saker vi behöver för att leva våra liv men mindre bra att ta del av mobbning och annat som tyvärr ofta går hand i hand med skvaller.

Så svaret på frågan om skvaller är ett problem i vårt samhälle är både ja och nej. Det kan vara det men sajterna som har skvallret erbjuder ofta bra information som vi behöver. Dessutom är inte alla tidningar, videokanaler och podcasts elaka med sitt skvaller!