Vilken dator ska jag köpa till mitt barn?

När ett barn behöver en dator för skolarbeten och kanske mer är det viktigt att välja rätt. Om det bara rör sig om enklare uppgifter som att skriva mejl och uppsatser räcker det bra med en grundläggande dator med pentium processor eller liknande.

För enklare uppgifter bör det räcka med 4-8 GB Ram.

För barnet som ska lära sig programmering

När barnet behöver en dator för att lära sig programmering är en dator med i5 processor att rekommendera. Dessutom bör den ha 8 GB Ram. Det här är en dator som kan förväntas kosta omkring 10 000 kronor om du köper den ny.

För grafiskt arbete och videohantering

Barnet som vill ha en dator för grafiska uppgifter och videoredigering behöver en dator som matchar de program som kommer att användas. Det finns program som kräver en väldigt stark processor, minst i7. Dessutom kan det vara så att det krävs ett kraftfullt grafikkort.

Här får du räkna med att lägga en mycket större peng på barnets dator för att den ska ge det stöd som krävs för att jobba med grafik och film.

Laptop eller desktop

Något som kan vara bra att tänka på är att du kan välja mellan laptop och desktop. Om det fungerar med en desktop kan det vara att föredra. Den tar upp mer plats men är som regel billigare än en laptop av samma kaliber.

Tänk också framåt. Ett barn som behöver en dator för att lära sig mer kan ha ett intresse som växer. Det finns god chans att barnet behöver mer kraft om några månader då kunskaper ökar. Då är det smart att satsa på rätt dator från start hellre än att behöva sälja, bygga på ett försöka byta för att få rätt stöd.