Ungen vägrar äta, vad ska jag göra?

Det här är ett vanligt problem som ganska snart kan bli till ett icke-problem. Faktum är att friska barn äter om de ät hungriga. Om det blir för mycket bråk omkring mat kan ungen bestämma sig för att inte äta bara för att. Det blir alltså en maktkamp och då är det så att barnet kan välja att vara hungrigt för att vinna den kampen.

Ett bra tips är att ta ett steg tillbaka och slappna av. Tvinga inte med maten även om du är orolig för att barnet inte får näring. Du kan också testa den omvända metoden. Låtsas som att du inte kommer att ge maten. Du kan säga saker som att barnet är för litet för att tycka om det du har på din tallrik.

Barn blir nyfikna och när det handlar om något som är speciellt och bara för stora vill de ändå testa. De kan helt enkelt äta bara för precis som att de kan låta bli att äta bara för.

Sist men inte minst är det förstås viktigt att hålla ett öga på varför barnet inte äter. Om det finns ett hälsoproblem som orsakar minskad matlust är det viktigt att ta hand om detta. Men för det mesta är det ändå så att en avslappnad attityd från förälderns sida också leder till ett barn som äter på ett normalt sätt utan tjat.