Hur kan jag bli av med mjäll?

Mjäll är ett vanligt problem men inget som du behöver leva för evigt med. Om du gillar naturliga lösningar kan du testa att behandla med kokosolja eller vinäger. Om du tycker att det känns mer tilltalande med kemikalier som doftar gott ska du köra på ett bra mjällschampo.

Ett mjällschampo har ingredienser som får bukt med svampen som orsakar mjällen. Det kan ta några dagar, kanske längre, innan du ser en ordentlig skillnad. Idag finns det många olika typer av mjällschampo och det kan vara klokt att läsa recensioner innan du köper.

Ett vanligt är Head & Shoulders som du kan köpa i matbutiken och som många tycker fungerar alldeles utmärkt.

Ta av dig hatten!

En annan sak att tänka på är att mjäll kan orsakas av att det är varmt och fuktigt omkring ditt huvud ofta. Det är ju något som svampväxt tycker om. När du ofta bär en hatt eller mössa som sitter tätt kan det leda till mer mjäll.

Ta av dig hatten och lufta huvudet med jämna mellanrum för att minska risken för de vita flingorna eller det gula klibbet som du helst inte vill ha. Tänk på att behandling av mjäll inte bara handlar om estetik.

Mjälleksem är en plåga

Om dina mjällbesvär försvåras kan du drabbas av det som heter mjälleksem. Det kan klia enormt mycket och faktiskt också börja blöda i hårbotten. Vid svår mjälleksem kan du behöva medicinering för att bli bra igen. Det här bör du tala med din läkare om.