Hur får jag ungen att börja använda pottan?

Du vet att barnet är redo för potträning. Alla tecken finns där. När hon duschar tycker hon att det är kul att kissa på beställning eller så dras blöjan av för att visa att där finns det diamanter.

Idag är det ganska vanligt att vänta länge med att ta av blöjorna. Det är ju så bekvämt för föräldrar när allt samlas på en plats där det dessutom inte luktar så mycket. Vi skulle kanske kunna säga att problems med potträning egentligen är föräldrarnas problem. Unga vill sluta med blöjan men mor och far är inte redo!

Hur kan du få ett barn att börja använda pottan. Första steget är att vilja detta själv! Om du vill så gör det mycket till. Dessutom ska det sägas att det kanske inte alls blir någon potta. Även små barn kan ta sig upp på en toalett med lite hjälp.

Belöningar fungerar ofta mycket bra

En säker metod som många lyckas med är belöningar. Du talar om för barnet att om det blir kiss i pottan blir det också nytt klistermärke att sätta på pappret som hänger på kylskåpet. Belöningar kan vara det som passar bäst för ditt barn och här är det bara fantasin som sätter gränser.

Det är förstås också bra att passa på att ge uppmaningar då det duschas. Se om ungen förstår när du säger till om att försöka kissa. När strålen kommer på beställning är det dags att klappa händer och bli riktigt glad. Då blir det ju ännu roligare att upprepa detta.

Ta av blöjan!

Sist men inte minst är det viktigt att plocka av blöjan för att lyckas med potträning. Det kommer att bli lite spill här och där och du kanske får fortsätta med blöja på natten att bra tag till om du inte vill byta lakan varje morgon.

När barnet blir bättre medvetet om vad som händer där blöjan tidigare sett till att det alltid var torrt går det snabbare att styra det hela till en potta eller toaletten.

Kommentera gärna med dina tips!