Hur får jag det varmt på utomhusplatsen? 5 tips

Utomhusplatsen är ett extra rum och det är synd om detta rum inte kan användas för att det är för kallt och blåsigt. Det finns flera viktiga saker som du kan göra för att det ska bli trevligare att sitta på uteplatsen. Även då säsongen går mot sitt slut.

Här är 5 tips för dig som har problem med en kall och dragig uteplats!

  1. Värm upp med infravärmare

Idag kan du köpa egen infravärmare och sitta lika mysigt på din uteplats som på restaurangen på torget. Det finns en rad olika modeller och du behöver inte ens betala särskilt mycket för detta värmeelement. Dessutom kan du välja en variant som inte drar så mycket energi.

Med infravärmare kan du förlänga säsongen med flera veckor. Om det inte regnar kan ni mycket väl fortsätta grilla och äta middag utomhus. Frisk luft är härligt, särskilt när ingen fryser!

Tänk på att det finns starkare varianter som klarar mer. Du bör också tänka på om infravärmen ska vara fristående eller om du vill hänga den på husväggen.

  1. Sitt i lä

Om det blåser friskt in över bordet och runt benen på de som sitter på uteplatsen är det inte skönt att umgås där. Dessutom flyger bordets dukning omkring. Det här problemet kan du lösa genom att se till att ni får sitta i lä. För att stoppa envisa vindar gäller det att skapa vindskydd som omger uteplatsen på rätt sätt.

Se på möjligheten att installera ett vackert plank där det kommer att göra störst nytta. Det kan också vara aktuellt med vindskydd av glas eller plast som du kan skjuta längsmed skenor. På så vis kan du få in vind när du vill det och stänga till när det blir för kallt. Du kan också se över hur ett tak som går att justera, fälla in och ut, kan skapa en varmare plats utomhus.

  1. Planera växtlighet

Omringa uteplatsen med växtlighet som är tät och som också minskar på vindarnas styrka. Vackra buskar som växer högt ger även ett skydd mot insyn som kan upplevas som behagligt. Att skapa en form av berså kan fungera mycket bra. Det ger också känslan av att uteplatsen är ett rum utomhus.

Tänk på att buskar som ska fungera som vindskydd även bör vara täta nedtill. Om de inte är det kommer kall luft att blåsa in mot ben och fötter. Det kan kännas obehagligt när sommaren går mot sitt slut och ni vill fortsätta grillmiddagar med kompisar i bersån ett tag till.

Du kan bygga en spaljé och smycka med växtlighet som ger både insynsskydd och vindskydd. Se här:


 

  1. Tänk på möblernas material

Naturliga material upplevs ofta som varmare än plast och metall. Att sitta i trämöbler med sköna kuddar och filtar av bomull kan bidra till en varmare känsla på uteplatsen. Trä leder värme dåligt men upplevs ändå som varmt att sitta på. Se över hur de material som används för inredningen kan påverka hur mysigt det blir.

Därmed inte sagt att bord och stolar av gjutjärn är att förkasta när du vill ha det varmt och gott. Men glöm inte bort att dessa möbler kan bli mycket mjukare och varmare om du inreder med sittkuddar, dukar och plädar av härliga naturmaterial.

  1. Eldtunna som kamin

Du kan också inreda med en eldtunna eller eldkorg på uteplatsen. Eld ger värme och myskänsla. Se dock till att du eldar på ett säkert sätt. Det finns eldtunnor som ser ut som kaminer och som är säkra att använda. De kan vara härliga att elda i under våren och hösten då du vill få mer tid utomhus utan att frysa.