6 snabba steg för att bli av med mus i hus!

Möss är skadedjur och de bör inte finnas i våra hus. Inte ens då vi tycker att de är rara djur. Ska du ha möss som husdjur ska de finnas i bur, inte fritt i huset där de kan gnaga på kablar och tugga hål i möbler. Då behöver du istället snabbt skaffa musfälla och ta följande steg för att få ut skadedjuren för gott!

Det finns en rad olika metoder för att bli av med mus. Du kan klicka här för att få en lista med möjliga redskap som du kan använda för att fort bli av med de snabbfotade skadedjuren!

Det finns även skadedjursavskräckare som du ställer på tomten och som med batteridrift håller alla möjliga skadedjur borta. Detta kan också fungera mot möss så att de inte kommer in i huset överhuvudtaget. Ta en titt på detta här!

Läs också vidare för goda förslag när du har fått problem med möss i huset.

6 snabba steg för att få bort möss från huset

För att bli av med mössen som har letat sig in i ditt hus behöver du göra flera saker. Här är 6 snabba steg som du bör ta omedelbart.

 1. Täpp till hål

Det krävs inte mer än 6 mm diameter för att en mus ska kunna ta sig in i ett hål. Det kan betyda att du har fler vägar in för möss än vad du trodde. Råttor kräver lite mer. De måste ha ingångar med minst 20 mm diameter för att ta sig in.

Täpp till ventiler och andra hål med finmaskigt nät för att stoppa mössen som tar sig in denna väg. Ta reda på om det finns andra hål som kan vara vägar in som till exempel hål som har borrats för kablar och liknande.

Du kan klicka här för att se ett bra material att stoppa mushål med!

 1. Enris

Lägg ut enris på trappor och omkring huset. Det här är något som möss hatar de kommer att hålla sig borta från hus som omges av enriset!

 1. Stäng dörrar!

Om du ska vädra är det bäst att göra det med vädringsfönstret. Om dörrar står öppna länge och ofta har mössen en snabb och enkel väg in. Du kanske inte ens märker att den lilla musen smet in när du satt och läste på soffan alldeles intill. De är blixtsnabba och hittar lika snabbt ett gömställe i ditt hus.

 1. Cayennepeppar och vitlök

Precis som vampyrer har mössen svårt för vitlök. Dessutom hatar de cayennepeppar. Om mössen har tagit sig in är det dags att behandla med dessa naturliga ämnen. Det bör leda till att den mus som finns i ditt hus snabbt sticker därifrån. Det är bara att lägga ut på de platser där mössen kan ta sig in och gömma sig.

 1. Musfälla

Det finns en rad olika musfällor. Kanske vill du ha en klassisk musfälla där du lägger in en bit ost för att lura in musen. Här är ett tips att lägga in en bit choklad istället som musfälla bete. Möss älskar choklad! Du kan välja en elektrisk musfälla och det finns lite olika märken.

Välj en Mjölner musfälla eller ett annat fabrikat som får goda recensioner online. Om du tycker att det är obehagligt att ta i musen kanske du vill ha en musfälla som också är en låda där musen fångas. Då är det bara att tömma lådan i soporna när det finns något i den.

Du kan också välja moderna system som är otroligt effektiva. Du kan klicka här för att se en mycket bra musfälla som fungerar utan gift och för flera möss.

Här ser du hur en Good Nature fälla för möss fungerar:

 

Det finns också musfällor som fungerar avvisande med hjälp av ultraljud. Då kommer mössen inte att dö utan helt enkelt ge sig av. Om du klickar här får du mer information om musfälla med ultraljud.

Men fungerar det bara med ljud? Vi kikar på en film där detta testas:

 1. Libbsticka och pelargon

Mössen tycker inte om pelargon och libbstickor. Det här är med andra ord mycket bra växter att dekorera inomhus med om du vill mota de små skadedjuren i dörren med dofter som de inte står ut med.

10 frågor och svar om musfällor

Här är några vanliga frågor om musfällor med svar som kan hjälpa dig då du har problem med möss i ditt hus.

 1. Hur gör man klibbiga musfällor?

Med lim, gummi och mineralolja går det att få till en klibbig musfälla som möss fastnar i. Det du ska tänka på är att om det finns andra husdjur kan de också få denna smet på sig och då är det inte alltid så enkelt att få bort det klibbiga från deras pälsar.

 1. Var ska man placera musfälla?

Du kan placera musfällan där du har funnit spår av möss eller där du ser att de sticker in för att gömma sig till exempel omkring pianot. Det kan vara bra att ha mer än en musfälla för att placera ut på flera platser.

 1. Vad ska man sätta i musfälla?

Ost är en klassiker men choklad är ännu bättre. Allt som möss tycker om att äta fungerar bra som musfälla bete.

 1. Finns det en human musfälla?

Nej, en mus är en mus och inte en människa (human). Om du inte vill döda musen får du se på musfällor som bara fångar och inte dödar med gift eller klämma.

 1. Finns det musfälla med elektrisk signal?

Ja, en elektrisk musfälla kan avge en signal då en mus fastnar i den.

 1. Var köper man musfällor?

Du kan köpa musfällor från bygghandlare och det går också bra att beställa online.

 1. Vilken musfälla är bäst?

En Mjölner musfälla bör du bli nöjd med men det finns andra modeller och märken. Dessutom kan du beakta att bygga din egen musfälla.

Här kan du se en hemmagjord musfälla som inte skadar musen:

 

 1. Behövs det mer än en musfälla?

Många gånger gör det faktiskt det. Detta även då det bara rör sig om en mus som rör sig i ditt hem.

 1. Kan katten skada sig i musfällan?

Det är sällan skadligt för katter med musfällor. De är inte starka nog att skada en katt allvarligt.

 1. Fungerar katt som musfälla?

Ja, en katt är en mycket bra musfälla. Många gånger vågar mössen inte ens ta sig in i ett hus där det bor en eller två katter.

8 spännande fakta om musfällor

Låt oss se på några spännande fakta om musfällor som kan vara intressanta att hålla i åtanke när du funderar på att fånga musen som rör sig i ditt hus på detta vis.

 1. Fånga och döda

Det är viktigt att vara medveten om att det finns skillnader mellan olika musfällor. Vanliga fällor och elektriska musfällor kan fånga och döda mössen. Det finns också fällor som enbart fångar. Sedan får du fundera på var du ska släppa ut musen igen…

 1. Möss äter gärna vår mat

Musfällor används ofta på platser som är till som matförråd eller i skyddsrum där man har mat. Detta på grund av att mössen gärna äter det vi äter och de kan ta sig igenom plastförpackningar genom att gnaga.

 1. Många patent

Smithsonian Institution i USA säger att musfällan är den produkt som det har skapats flest patent för. Mus i hus är ett problem som hela världen lider av och det råder ingen brist på uppfinningar för att fånga detta djur. I USA lades det in om 4400 patent för musfällor åren 1870–1996!

 1. Giljotinfällor under Medeltiden

Under Medeltiden använde man sig av musfällor som såg ut som giljotiner.

 1. Musfällor av trä

Det är vanligast med musfälla av trä helt enkelt för att det är billigare att tillverka fällor av detta material.

 1. I Kalifornien ska man ha licens för musfälla

I Kalifornien måste man enligt statens lag ha jaktlicens för att få sätta ut musfällor.

 1. De kommer till vintern

Det är under senhöst och tidig vinter som mössen kommer in i våra hus. Då blir det riktigt kallt utomhus även för möss och de är sugna på värme och mat i våra hem.

 1. Se till att musfällan står stadigt

Det är många som missar att man faktiskt kan behöva tejpa eller klistra fast en musfälla mot underlaget för att musen inte ska komma loss med den.

Bonusfakta – Katter tar möss!

Missa inte att katter faktiskt tar möss. Det är en instinkt som de fortsätter att ha även om de är domesticerade.