10 tips till dig som har problem att få lån

Det är vanligt att låna pengar till saker såsom hus och bostad, men det är samtidigt långt ifrån alla som får låna pengar av kreditorer. I den här artikeln ger vi dig 10 konkreta exempel på hur du som har svårt att få lån kan öka dina möjligheter till att bli beviljad en kredit.

Banker och långivare ogillar att ta risker

Den ränta du får hos banken är ett uttryck för den risk långivaren anser att de tar med lånet till dig. Om du har dålig ekonomi räknas du som en högriskkund, och du får således en hög ränta. Vid de tillfällen du som kund har god ekonomi får du en lägre ränta. Detta för att bankens upplevda risktagande minskar.

Det är alltså viktigt att banken betraktar dig som en person med bra koll på din ekonomi. En person som är värd att lita på. Om du som låntagare inte kan betala tillbaka din skuld förlorar banken pengar. Detta eftersom skulden tillslut hamnar hos Kronofogden. 

Då det är i ovanligt att banker får tillbaka pengar för lån som gått till Kronofogden är det förståeligt att de väljer att undvika att låna ut pengar till kreditsvaga personer. Att behöva skriva av en skuld som en kreditförlust är långivarnas värsta mardröm. 

Följ gärna de råd vi ger dig nedan för att maximera dina möjligheter att ta lån.

10 sätt att öka dina möjligheter att ta lån

 1. Samla mindre lån och krediter.
 2. Undvik att ta för många UC-förfrågningar.
 3. Försök få en högre inkomst.
 4. Försök få ett fast jobb.
 5. Betala av skulder till Kronofogden. 
 6. Vänta tills dina betalningsanmärkningar försvinner.
 7. Ansök om lån med en medsökande.
 8. Ansök om ett lån med pant.
 9. Ansök om ett lån utan UC.
 10. Sätt upp en budget.

Nedan pratar vi mer om de lösningsförslag som precis nämnts i större detalj.

 1. Ta ett samlingslån

Att ta ett samlingslån är den bästa insats du kan göra för att maximera dina möjligheter att få lån. Med ett samlingslån menas att du bakar ihop dyra lån och krediter, och samlar dessa i en och samma kredit. Bankerna gillar att du tar ett samlingslån då det ger ett intryck av att du har koll på din ekonomi.

Ett samlat lån ser mer ansvarsfullt ut jämfört med om du ansöker om ett lån med ett flertal mindre krediter i bagaget. Utöver detta sänker du dina månadskostnader för lån om du tecknar ett samlingslån. Räntesatsen för mindre krediter ligger i regel på cirka 35 %, medan räntan för ett samlingslån ofta ligger på 7,5 %.

Om du vill lära dig mer om hur det fungerar att ta ett lån är Lånea en bra resurs. På den webbplatsen kan du dessutom jämföra alla typer av lån, så även lån för personer som vanligtvis har svårt att bli beviljade krediter.

låna pengar

 1. Gör inte för många UC-förfrågningar

Personer som har 10 eller mer UC-förfrågningar i sitt register har svårt att få lån. Du ska alltså inte ha för många UC-upplysningar. Då ökar risken markant för att banken betraktar dig som en högriskkund. Många förfrågningar antyder ju på att du försöker få kredit ofta.

Kreditupplysningar hos UC ligger alltid kvar i ett år från det att din ansökan registrerades hos dem. Det är en bra idé att “vänta ut” sina aktiva kreditupplysningar, eller förslagsvis se till att inte ta för många kreditupplysningar från första början.

 1. Skaffa en högre inkomst

Oavsett om du har ett fast jobb eller inte är det en god idé att försöka få en högre lön. Det kan även vara bra att skaffa ett extrajobb som exempelvis tidningsbud. Detta då en högre inkomst ger bankerna en signal om att du har de finansiella muskler som krävs för att bli beviljad ett lån hos dem.

Läs mer: Så kan du få ihop pengar till din resa.

 1. Skaffa ett fast jobb

Personer som har ett fast jobb och i förlängningen en förutsägbar inkomst är som grupp mer kreditvärdiga än personer med timanställning. En person som har haft samma jobb i över 10 år är exempelvis ofta mer kreditvärdig än en person som precis bytt jobb, men samtidigt tjänar betydligt mer än den person som haft en lång och stadig anställning.

Som bekant handlar det ställningstagandet om långivarens upplevda risktagande. Banken anser i det fallet att personen med en stadig anställning sannolikt har en säker inkomst, medan personen som precis bytt jobb inte sitter i en lika trygg sits. 

 1. Betala av din skuld hos Kronofogden

Att låna pengar med en aktiv kronofogdeskuld är helt omöjligt. Du ska därför se till att betala av din eventuella skuld hos Kronofogden snarast möjligt. I vissa fall kan det vara en god idé att ansöka om skuldsanering, för då kan du bli skuldfri inom fem års tid så länge du lever på existensminimum.

Om du är kraftigt skuldsatt är det en god idé att besöka din hemkommuns budget- och skuldrådgivning. Det är gratis att få hjälp hos dem och där får du praktiska råd gällande hur du kan förbättra din ekonomi, förtydligar Konsumentverket

 1. Vänta ut dina betalningsanmärkningar

Det är svårare, men långt ifrån omöjligt att ta ett lån med betalningsanmärkning. Om du har betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du väntar ut dem. En betalningsanmärkning är kvar i registret i totalt 3 år för privatpersoner, och fem år för företag.

 1. Ansök om lån med en medsökande

Genom att ansöka om ett lån med en person till (en medsökande) ökar du dina möjligheter att bli beviljad ett lån. Den huvudsakliga anledningen till det är att bankens risk minskar. Detta eftersom den medsökande blir betalningsskyldig i ditt ställe om du inte skulle ha råd att betala tillbaka lånet.

Värt att notera är att få svenska långivare accepterar lån med medsökande. Det är alltså inte säkert att du finner en bra lösning för detta. Men du kan ju alltid försöka.

 1. Försök bli beviljad ett lån med pant

Låntagare med särskilt låg kreditvärdighet kan försöka ta ett lån med pant, vilket innebär att du lånar mot värdet av en säkerhet som du lämnar in. Sefina Finans är en långivare som erbjuder detta. De har inga krav på dig som låntagare så länge pantsätter produkter med samma värde som lånet.

 1. Försök få ett lån utan UC

Det finns idag ett flertal långivare som erbjuder lån utan kreditupplysning via UC. De använder sig i stället av aktörerna Bisnode eller Creditsafe när de bedömer din kreditvärdighet. Du ska dock ha vetskap om att dessa typer av lån i regel har en hög ränta som oftast ligger på omkring 35 %.

lån

 1. Gör upp en budget

Genom att göra upp en budget kan du få en bättre kontroll över din ekonomi. Det är även en god idé att påpeka för framtida långivare att du följer en budget. Det signalerar om att du gör allt du kan för att få en mer städad ekonomi. Det visar också att du tar ansvar för din ekonomi.

När du följer en budget är det viktigt att du sätter upp fasta poster för exempelvis nöje, resor samt livsmedel, och därefter håller dig inom de gränsvärden du satt upp. Om du inte tar din budget på allvar är det ingen idé att ens sätta upp en budget så var strikt och håll dig till din plan i alla lägen!